Aptera – masina super autonoma

Aptera e masina care promite 1600 de km de autonomie cu o singura incarcare si o baterie de 100kW. V-am capatat atentia? Subiecte focus in articol:

  • Aptera masina care promite 1600 km autonomie.
  • cum sta fata de concurenta

Aptera masina care promite 1500 km autonomie

Masini autonome am mai vazut, si pe strada si proiecte si promisiuni. Am mai vazut, de asemenea, si masini care au baterii de 100kW. Tesla este una din masinile care au baterii de 100kW. Niciuna din aceste masini nu ajunge sa aiba o autonomie mai mare de 600 km. Iar aici discutam de autonomie declarata nicidecum de autonomie reala. Dar, Aptera vine si promite ceea ce nimeni nu a realizat pna acum: spargerea barierei de 1000 km autnomie. De fapt, promite 1600 de km de autonomie. Pare de domeniul SF ceea ce promit oamenii astia.

Si nu e SF, ei chiar au deschis o runda de atragere de fonduri pentru a porni productia de masa. Si au nevoie, zic ei, de 2,5 milioane de dolari. Si au si planuri. In 2020 ar vrea sa produca 171 de masini. Preturile de plecare ar fi intre 34.000 de dolari si 59.000 de dolari. Asta inseamna ca vor avea 2 versiuni de baterii: 40kW si 100kW. Costul de productie pentru o singura unitate ar fi in jur de 23.500 de euro.

Planurile sunt sa ajunga la 11.250 de unitati fabricate in 2022. Asta promit in planul de afaceri pe care il prezinta investitorilor.

Ei zic ca poti obtine o asemenea autonomie datorita aerodinamicii imbunatatite, a materialelor usoare folosite in constructia masinii si a eficientei sporite a lantului cinematic si a trenului de rulare. Astea sunt promisiuni care, din punctul meu de vedere, nu prea au sustinere. Asta pentru ca nu cred ca vor inventa noi matriale si noi tehnologii de propulsie electrica. In mod cert vor folosi ceea ce foloseste toata lumea. Iar daca altii nu au reusit sa sparga bariera de 1000 Km ma intreb cum vor reusi ei.

Cum sta fata de concurenta

Pe hartie sta foarte bine. Ideea e ca nu au nici o masina produsa pana acum si abia in 2020 zic ei ca se apuca sa produca. Totusi, chestia asta cu 1000 km autonomie face ceva valva de marketing. Cele mai “autonome” masini la momentul actual sunt cele de la Tesla care reusesc sa depaseasca, pe hartie, 600 km autonomie. In rest toata lumea se invarte undeva intre 250 de km si 500 km. 1600 de km autonomie vor rasturna ceea ce se stie pana acum despre masinile electrice.

Dar le urez succes si sper sa reuseasca. Va fi bine pentru toata lumea daca vor reusi.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Inventar mai usor cu WebInventory

Un comentariu la „Aptera – masina super autonoma”

Lasă un comentariu