Boeing 737 Max si MCAS legatura cu prabusirea din Etiopia

Cu ceva timp in urma un Boeing 737 Max s-a prabusit in Etiopia. Avionul apartinea Ethiopian Airlines. Incidentul a survenit dupa ce alt avion 737 Max apartinand Lion Air s-a prabusit in conditii similare. In acest articol ne vom focusa pe urmatoarele:

  • ce zic specialistii si ce zice Boeing despre prabusire si despre Boeing 737 Max
  • care e legatura cu MCAS si ce face acest sistem pe Boeing 737 Max

Ce zic specialistii si ce zice Boeing despre prabusire si despre Boeing 737 Max

CEO-ul Boeing a iesit la rampa si a zis ca prabusirea din Etiopia se datoreaza unor erori umane. El zice ca avionul e ok, ca nu au identifivat probleme la Boeing 737 Max si ca problema a fost o eroare umana.

Autoritatile Etiopiene care au cercetat accidentul sustin ca nu e vorba de eroare umana. Ei spun ca prabusirea s-a datorat sistemului MCAS cu care e dotat aceste aeronave. Se pare ca pilotii au incercat sa dezactiveze sistemul MCAS dar nu au reusit sa preia controlul aeronavei.

Cu toate declaratiile pe care CEO-ul Boeing le-a facut el a revenit apoi si a spus ca legatura intre prebusirile celor 2 aeronave este sistemul MCAS. Tot el spune ca au gasit metode de a imbunatati securitatea aeronavelor.

Dupa incidentele astea toate aeronavele Boeing 737 Mmax au fost tinute la sol. Asta provoaca in continuare mari probleme producatorului american. Cu toate astea, cu toate ca au murit oameni, CEO-ul companiei americane e liber si nimeni nu investigheaza compania sau pe el pentru ucidere. Ma intreb daca aceiasi situatie se intampla cu orice alta companie din lume care s-ar fi facut vinovata de moartea a sute de cetateni americani. In mod cert compania ar fi fost declarata terorista iar CEO-ul ar fi fost arestat si acuzat de crime.

Care e legatura cu MCAS si ce face sistemul asta pe aeronavele Boeing 737 Max

O sa va explic ceea ce am inteles eu ca face acest sistem si apoi o sa va las sa vedeti un film in care un pilot explica ce face sistemul. Filmul e in engleza, nu am gasit unul in romana, dar pilotul explica excelent.

Aeronava Boeing 737 Max este un upgrade al aeronavei 737. Datorita modificarilor facute aeronava a devenit mai grea. Asta a fost motivul pentru care a fost necesar sa fie instalate motoare mai mari si mai puternice. In timpul procedurilor de decolare datorita puterii mai mari a motoarelor, aeronava are tendinta de a mari unghiul de atac mai mult decat trebuie. Asta duce la imposibilitatea de a mai pastra altitudinea. Pentru a preveni asta s-a instalat acel sistem MCAS care preia controlul automat cand detecteaza astfel de probele si situatii.

Aveti aici filmul in care un pilot va explica mult mai bine decat mine ce se intampla:

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Razboiul Airbus Boeing sau Eu contra SUA

2 comentarii la „Boeing 737 Max si MCAS legatura cu prabusirea din Etiopia”

Lasă un comentariu