Economia circulara – predictie pentru urmatorii 10 ani

Nu stiu daca ati auzit despre economia circulara, dar daca nu ati auzit o sa va explic eu. Subiecte focus in articol:

  • ce e economia circulara si cum poate fi ea aplicata
  • cand se prevede ca economia circulara sa inlocuiasca economia liniara

Ce e econoia circulara si cum poate fi ea aplicata

La momentul actual economia functioneaza pe principiul unei economii liniare, adica intra materii prime si ies produsefinite, materiile prime nu sunt obtinute partial sau total din produsele finite. Cam asa functioneaza economia acum – in linie.

Se doreste ca in 10 ani sa se treaca de la modelul asta economic la modelul de economie circulara. Economia circulara functioneaza prin reciclare. in felul asta produsele finite, dupa ce sunt utilizate, ele se recicleaza si se utilizeaza total in obtinerea de noiproduse finite. In cadrul economiei circulare tt conceptul trebuie schimbat. Asta pentru ca unele din actualele tehnologii nu permit reutilizarea totala a produselor finite.

In 10 ani se doreste si se asteapta ca lanturile de supply chain sa se reinventeze si sa poate trece a economia circulara. Asta se doreste. Daca ma intrebati pe mine eu nu cred ca va fi posibil. Nu atat de repede si nu pe conceptele economice actuale. COnceptele economice actuale sunt bazate pe consum. Adica, pentru a supravietui trebuie sa te dezvolti si sa consumi cat mai mult. Daca nnu consumi mult nu poti avea preturi bune, iar costurile atele vor fi mari si inevitabil vei iesi din piata.

Dezvoltarea unei companii este o cerinta esentiala. Nu poti sa stagnez in actuala economie. Asta pentru ca trebuie sa rambursezi banii la banci, investitorii vor tot mai mult, apar noi tehnologii pentru care trebuie sa ai bani sa le cumperi et.

Economia circulara presupene sa reintroduci in cilcul economic produsele utilizate si sa refolosesti total. Cu toatea astea produsele utilizate nu vor fi suficeinte sa-ti asigure cresterea.

Cand se prevede ca economia circulara sa inlocuiasca economia liniara

Asa cum ziceam, cam in 10 ani. Asa se doreste. Totusi eu nu cred ca se va intampla. SUnt tari care au un grad de reciclare extrem de mare, peste 95%, dar inclusiv acele tari sunt consumatoare de resurse. Ideea economie circulare este de a consuma cat mai putine resurse noi, tendinta este sa mearg spre 0 resurse noi consumate. Consumul de resurse trebuie sa vina din reutilizare si reciclare. Asta inseamna produse reparabile printre alte chestii.

Cum firmele inteleg doar limbajul banilor, iar repararea si recilarea produselor nu e ceea ce doresc cred ca asta se va intampla foarte greu.

Daca ti-a placut articolul t einvit sa-l citesti si pe urmatorul: Un olandez si un roman contribuie decisiv la traficul auto

Lasă un comentariu