113 – serviciul national de urgenta

Da ai citit bine e vorba de 113 serviciul national de urgenta si nu de 112. Subiecte focus in articol:

  • ce e 113 si cine il poate folosi
  • de ce e important serviciul asta

Ce e 113 serviciul national de urgenta si cine il poate folosi

Da, e vorba de un numar scurt 113 serviciul natioanl de urgenta care este asemanantor serviciului 112. De asta a si fost creat asa. Serviciul asta este destinat persoanelor cu disabilitati de auz si vorbire. Poate ca nu v-ati gandit pana acum dar acele persoane nu pot folosi serviciul 112.

Asta pentru ca serviciul 112 este destinat oamenilor care pot vorbi si auzi. Pentru cei cu dezabilitati de auz si vorbire acest serviciu este inutil. Autoritatile au infiintat un serviciu similar, denumit 113 care functioneaza pe baza de sms-uri. Adica, daca esti o persoana cu disabilitati trebuie sa dai sms la acest numar.

Eu ma inteeb de ce 112 nu poate fi folosit si la sms. E util in anumite situatii de urgenta sa dai sms decat sa suni. Eu instictiv daca as fi avut o problema si nu as fi putut vorbi as fi dat sms la 112.

Daca a fost creat un numar special inseamna ca 112 nu merge cu sms-uri. Serviciul 113 nu poate functiona oricum si pentru oricine. Pentru a-l putea folosi trebuie sa te inregistrezi ianinte in sistem. Sistemul asta se cheama SNUAU si aveti detalii aici: https://www.sts.ro/ro/serviciul-sms-113 .

Daca o sa cautati dupa 113 pe google o sa va apara primul site-ul STS. Cand vrei sa intri unele browsere nu o sa te lase pentru ca e insecure (adica are doar http si nu https). Multi oameni vor renunta. Daca totusi intri si dai cautare in site-ul sts o sa te duca la o pagina in limba engleza (https://www.sts.ro/en/113-sms-service). Sa vezi grozavie, in Romania trebuie sa citesti in engleza pe site-urile autoritatilor daca vrei sa afli informatii. Totusi exista si varianta in romana, dar pe care nu o gasesti asa usor. Linkul de mai sus e al varintei in romana (primul link).

De ce e important serviciul asta

In primul rand el ar fi important daca ar sti lumea ca exista. Eu nu stiam pana azi de existenta acestui serviciu. Daca nu ar fi fost problemele din Caracal cu crimele de acolo probabil ca nu as fi aflat niciodata. Nu de altele, dar site-ul STS nu e un site pe care sa intri in mod normal.

Pe de alta parte serviciul asta nu e promovsat deloc pe niciunde. Important este ca cineva s-a gandit ca e nevoie de un astfel de serviciu si l-a creat. Dar, in purul stil romanesc, procesul s-a oprit aici. Nu a mers mai departe sa fie comunicat si promovat in randul populatiei. Iar asta e o tampenie generala. Poate nu stiu eu, dar e posibil ca oamenii care ar trebui sa-l foloseasca sunt informati. Dar sincer ma indoiesc de asta.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Ce inseamana lane asist

Un comentariu la „113 – serviciul national de urgenta”

Lasă un comentariu