4% posibile amenzi pentru producatori

Dupa cum stiti de aproape 4 ani in UE se duce o batatlie intre est si vest in ceea ce priveste standardele de calitate diferite la acelasi produs. Pana acum un produs care era la un pret similar in Bucuresti si Berlin, fabricat de aceiasi companie, avea un standard de calitate mai mic la produsul gasit pe rafturile magazinelor din Bucuresti fata de Berlin.

Ce aduce nou proiectul de lege pentru consumatori si producatori

Se pare ca lucruile se vor schimba. La presiunea tarilor estice UE a decis schimbarea legislatiei si acelasi produs va avea de acum incolo acelasi standard. Companiile care nu se conformeaza risca amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri. Aceasta practica va fi considerata practica comerciala „neloiala” si de aceea va putea fi sanctionata cu amenda, conform proiectului de lege

Proiectul de lege defineste un produs de calitate inferioara un produs care are diferente semnificative in ceea ce priveste compozitia si caracteristicile produsului. Daca totusi exista astfel de produse producatorul trebuie sa demostreze ca exista motive intemeiate pentru ca produsul sa aiba carecteristici diferite semnificativ.

Ce se schimba la producatori

Doferentele de calitate erau justificate pana acum de catre producatori prin faptul ca produsele sunt adaptate la specificul zonei unde ele sunt vandute. Odata cu intrarea in vigoare a acestui proiect de lege aceasta justificare nu va mai fi o justificare pertinenta care sa permita producatorilor vanzarea de produse mai slab calitative pe pietele din estul Europei.

Romania, alaturi de Cehia, Polonia, Slovacia si altele era printre pietele in care producatorii din vest vindeau produse la o calitate mai slaba fata de produsele vandute in tarile din vest cu toate ca produsele se vindeau la acelasi pret. Profiturile mari pe care unii producatori le faceau pe aceste piete se vor diminua si, e posibil ca anumite produse sa fie retrase de piata sau inlocuite cu altele. Dar asta ramane sa vedem dupa ce proiectul de lege va fi adoptat si isi va face efectele.

Un comentariu la „4% posibile amenzi pentru producatori”

Lasă un comentariu