Abonament RATB in loc de amenda

Sunt sigur ca ai mers cu RATB-ul sau cu alta regie de transport si sunt sigur ca ai si avut vreodata abonament RATB. Despre o alternativa vreau sa vorbesc in acest articol. Subiecte focus in articol:

  • Abonament RATB in loc de amenda
  • ce vantaje are propunerea

Abonament RATB in loc de amenda

Ideea mi-a venit mai demult, sincer, dar a revenit acum pentru ca ieri am vazut niste controlori care dadeau amenda unei persoane. Probabil ca o prinsesera fara bilet si ii aplicasera sanctiunea. Nu stiu daca mai e asa sau nu, dar controlorii de pe RATB nu au mila. Te prind , te ard! Asa era pe vremea cand eram eu student. Nu conteaza motivele pentru care nu ai bilet, ai incercat sa te urci fara bilet esti infractor. Si daca esti infractor meriti sa fii pedepsit.

Sunt de acord partial cu adordarea asta. Partea cu care sunt de acord este aceea ca nu trebuie lasata nepedepsita o astfel de atitudine. De obicei oamenii reactioneaza la corectii, Marea majoritiate a oamenilor.!

Unii dintrei ei isi corecteaza comportamentul la aplicarea unei corectii alti nu. E ca la copii! Daca ii pedepsesti e foarte posibil ca ei sa retina si data viitoare sa nu mai faca prostia.

Ma gandeam insa cum reactioneaza omul penalizat in cazul asta. Pentru ca aici nu mai discutam despre copii ci despre oameni maturi care reactioneaza altfel la penalizari. Eu, cand eram student, mergeam cu RATB fara bilet. Asta pentru ca m-au prin odata din gresela si mi-au dat amenda. Am vrut sa iau bilet, dar casa de acolo era inchisa si nu am avut de unde sa iau. Si m-am urcat si m-au prins. Si mi-au dat amenda. Cu toate ca le-am explicat nu au inteles. De atunci toata studentia am mers fara bilet si ma dadeam jos cand ii vedeam pe controlori in statie. Si ii invatasem.

Ce alternative exista

Din punctul meu de vedere exista alternativa ca atunci cand il prinde fara bilet sa-l puna sa-si ia un abonament pe 2-3 luni. Nu stiu daca exista asa ceva dar poate fi inventat daca nu exista. Adica, de contravaloarea amenzii sa ia abonament. Si nu inteleg de ce autoritatile nu fac asta pentru ca are multe, multe avantaje. In special de perceptie si de acceptare mai uosara a panalizarii si de dorinta de corectie a comportamentului.

Ce avantaje are propunerea

Multiple, din punctul meu de vedere. Asa cum ziceam mai sus unul din avantaje este perceptia celui pedepsit asupra pedepsei. A doua e faptul ca facand abonament de banii aia toata lumea e fericita. RATB isi ia banii, iar omul beneficiaza de abonament, RATB are si alte beneficii: facand asta nu mai are nevoie de atitia controlori in viitor pentru ca se reduce numarul celor care nu circula cu bilet sau abonament.

O sa ziceti ca nu mai are efect corectiv pentru ca daca vei avea tendinta sa mergi fara bilet pentru ca stii ca daca te prinde iti va da un abonament. Da, dar suma platita va afi aceiasi ca pentru amenda si nu ai disponibilitatea de a scoate suma aia din buzunar, dar daca tot esti obligat sa o platesti macar sa ai un avntaj si tu.

Un alt avantaj este ca “amenzile astea” de tip abonament au sanse mult mai mari sa fie incasate fara alte “efoturi” suplimentare.

Doamnei Firicica nu ii poate da prin capul ala blond astfel de idei. Totusi e o premiera pentru ca am stat 2 saptamani fara ca prin capul blond al FIricicai sa mai treaca o idee “desteapta” pentru bucuresteni.

Daca ti-a placut articolul t einvit sa-l citesti si pe urmaotrul: Plata bilet de autobuz prin SMS

2 comentarii la „Abonament RATB in loc de amenda”

Lasă un comentariu