Aerogel – un material minune

Nu stiu daca ati auzit de aerogel, dar daca nu ati auzit o sa iti explic eu. Subiecte focus in articol:

  • ce e aerogel si de ce e un material minune
  • la ce poate fi folosit.

Ce e aerogel si de ce e un material minune

Daca credeti ca acest produs aerogel este un produs nou obtinut de stiinta moderna va inselati. Aerogelul a fost obtinut pentru prima oara in 1931 de catre un inginer chimist. Asa ca daca credeai ca nu ai auzit de el pentru ca e nou te inseli.

El se obtine prin uscarea in conditii speciale a unui gel de SiO2. Se obtine astfel un materia super poros in care aerul ocupa 98% din volum. Materialul este transparent si nu permite trecerea de radiatii infrarosii. Materialul este extrem de bun izolator si e folosit de NASA pentru izolare termica. Un strat de 18 mm de aerogel asigura protectie pana la temperaturi de -150 de grade celsius.

Pe langa asta materialul e foarte usor, de 800 de ori mai usor decat sticla. De asemenea, are proprietarea de a abdorbi metale grele. De fapt capacitatea lui de a absorbi metale grele este uriasa compartiv cu ceea ce exista astazi pe piata.

In mod cert ai dat si tu cu nasul de un derivat al acestui material si anume silicagel. Silicagelul este un derivat care ar eproprietatea ca absoarbe foarte multa apa. E folosit ca nisip pentru pisici.

La ce poate fi folosit

In viata de zi cu zi si in logistica aerogelul poate fi folosit ca element izolator. El are proprietati foarte bune de izolate reusind sa izoleze cadura prin convectie, radiatie sau conductie.

Un strat subtine de aerogel de numai 1 mm poate asigura protectie termica mai buna pentru depozitele logistice. De asemenea pentru masinile cu temperatura controlata. Se pare ca pierderea de caldura e atat de mica incat o incinta inchisa ermetic ar pierde numai 1 grad in termen de 24 de ore. Asta inseamna ca, pracatic, masinile nu mai au nevoie de sistem suplimnetar de racire.

Daca ti-a placut articolul te incit sa-l citesti si pe urmatorul: Cum functioneaza vehiculele cu hidrogen

2 comentarii la „Aerogel – un material minune”

Lasă un comentariu