Aerovelo – bicicleta magica

Aerovelo este cel mai rapid mijloc de transport din lume propulsat….de forta umana. Subiecte focus in articol:

  • ce are asa special aerovelo
  • ce alte incercari mai sunt

Ce are asa special aerovelo

Trebuie sa va spun ca aerovelo e o bicicleta, chiar daca nu arata ca una, credeti-ma ca e o bicicleta. Bicicleta asta nu ar avea nimic special daca nu ar putea atinge 144.17 km/h. Cred ca cifrele dupa virgula sunt extrem de importante. Si pentru ca americanilor le plac cifrele au calculat si cat ar fi consumul echivalent de carburant, adica 9544 MPG. MPG inseamna Mile per Gallon, iar asta in consumuri europene inseamna 0.03 litri /100km.

Bicicleta asta este propulsata de un om care sta inauntru cutiei si care pedaleaza. Cutia din exterirorul bicicletei are rolul de a reduce coeficientul aerodinamic. Este construita din carbon pe o structua de tip fagure, toata bicicleta nu numai cutia.

Pentru ca omul care pedaleaza sa vada ce se intampla in afara bicicleta este dotata cu camere si un ecran. Toate vehiculele astea se testeaza pe o pista de 5 mile (8 km) dn Battle Mountain, Nevada. In fiecare an are o loc o competite numita World Human Powered Speed Challenge unde mai multe echipe se intalnesc sa se bata.

Batalia e una sportiva, bineinteles. Toti oamenii astia muncesc un an pentru a incerca sa doboare acest record care dainuie din…2015. Compania care a construit bicicleta aerovelo se numeste ETA, Inainte de recordul de viteza detinut de aceasta bicicleta recordul anterior era doar de 133.8 km/h. A fost stabilit in 2013.

Ce alte incercari mai sunt

Incercari sunt in fiecare an, dar nu toate au succes. Petru a avea succes masinaria trebuie sa fie usoara, aerodinamica si extrem de eficienta energetic. Adica forta umana sa fie transferata rotilor foarte eficient. De asemenea, trebuie ca rotile si anvelopele sa fie speciale.

Si pentru ca nu ai la dispozitie foarte mult spatiu asat imseamna inginerie extrema. Asa cum ziceam in fiecare an mai multe echipe se intalnesc sa-si arate maiestria tehnica si sa incerce sa doboare recordul. E foarte problematic daca se intampla ceva la viteza aia. Probabil ca persoana din vehicul nu va arata foarte bine.

Ai aici un film in care vezi bicicleta:

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Mecanicul zice – motorin asta e buna

Lasă un comentariu