Afacerea cu trotinete electrice – mai grea decat crezi

Afacerea cu trotinete electrice e mai complicata decat credeam. O sa va explic in continuare de ce. Subiecte focus in articol:

  • afacerea cu trotinete electrice mai complicata decat crezi
  • cum va evolua din punctul meu de vedere

Afacerea cu trotinete electrice mai complicata decat crezi

O sa va explic cum functioneaza afacerea cu trotinete electrice, asa general. Basic afacerea asta are niste elemente care trebuiesc indeplinite:

  1. investitia initiala. Asta inseamna sa cumperi trotinetele si sa asiguri prin oras statii de incarcare. Statiile de incarcare ti le faci singur. Daca pentru trotinete nu ai nevoie de autorizatii pentru statii ai.
  2. Statii de incarcare. Ele trebuie sa fie pozitionate in puncte strategice din oras. Adica trebuie sa stii sau sa estimezi de unde si catre ce directie se vor duce cei car ele vor folosi. Pentru statiile astea ai nevoie de autorizatii de constructie si tot ce tine de construirea pe domeniul public.
  3. GPS si soft. Trotinetele trebuie sa aiba GPS care sa functioneze permanent si un soft pe telefon cu ajutorul caruia sa poate fi deblocate si sa incasezi banii. Aici mai intervine un device care trebuie sa nu permita folosirea neautorizata a lor, altfel pierzi bani.

Ce probleme vor aparea

Pe langa asta trebuie sa-ti iei in calcul faptul ca trebuie sa lucrezi cu un operator de plati. Asta inseamna alte comisioane si alti bani. In exploatare insa apar alte probleme:

  • a. trotineta ramane fara baterie undeva unde nu mai poate fi incarcata. Asta iti genereaza ceva costuri. Pentru ca nu o va mai folosi nimeni si va trebui sa trimiti pe cineva sa se duca sa o ia de acolo si sa o duca la incarcat. Sunt convins, ca fara un incentive adecvat, utilizatorii o vor lasa la statiile de incarcat, asa cum ti-ai dori tu.
  • b. or sa inceapa sa lipseasca piese de pe ele: roti, baterii, leduri, ghidoane etc. Si nu vei sti cine le-a luat. Asta pentru ca ultimul utilizator zice ca ti-a lasat-o ok, iar tu nu ai cum sa dovedesti contrariul.
  • c. trotinetele se pot fura foarte usor: cu niste folie de aluminiu invelesti locul unde se afla gps-ul si o bagi in masina si gata. Atata timp cat locul ala e ecranat printr-o cusca faraday nu vei mai avea posibilitatea sa stii de ea. Baietii or sa ajunga cu ea intr-un garaj, or sa dezmembreze trotineta si o vei gasi la piese pe site-urile de anunturi. Probabil ca zici ca e asigurata. Da, dar asta o sa-ti mareasca prima pentru perioada urmatoare.

De asta afacerea cu trotinete electrice e mai complicata si daca nu iti calculezi bine costurile risti sa o zbarcesti rau de tot. cea mai mica problema e aia cu incarcarea, adica cand ramane fara baterie. Dar aia iti genereaza costuri maricele si e o operatie care trebuie facuta cam zilnic. Si nu se face singura operatia asta ci trebuie facuta de oameni.

Cum va evolua din punctul meu de vedere

O sa evolueze o perioada bine, pentru ca a luat avant mare vad. cel putin in Bucuresti. Si inca nu s-au trezit cei care vor face o afacere din subtilizarea lor si vinderea pe site-urile de anunturi. Dar or sa apara, e doar o chestiune de timp. Iar atunci va fi foarte greu pentru ca nu prea ai cum sa le pazezsti pe toate, mai ales ca sunt imprastiate prin tot Bucurestiul.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Ce mai face Segway