AI in logistica

Ma tot uit de variante de a utiliza Ai-ul in logistica si nu prea gasesc cazuri bine docuemntate ci doar exemple. Exemple care spun ca ar trebui folosit intr-o anumita zona sau alta, fara insa sa vina si cu rezultatele implementarii.

Una din chestiile pe care le-am vazut de curand a fost o chestie de inspectie a produselor pentru a identifica produsele defecte la recetie. E vorba de o solutie care are la baza Computer Vision si care scaneaza produsele receptionate pentru a determina daca au defecte sau nu. Solutia presupune trecerea produselor printr-o poarta, o camera le scaneaza si le scoate pe cele cu defecte. O solutia care nu prea are aplicabilitate practica pentru ca cineva trebuie sa puna produsele pe banda, si sa le ia sa le ambalaze dupa ce trec de poarta de scaanre. Daca o sa facem niste calcule probabil ca nu se justifica investitia.

Pe o linie automata, intr-o linie de productie, probabil ca investitia se justifica. Pe o linie de receptie in logistica probabil ca nu.

Unde mai poate fi folosit AI-ul

La procesarea documentelor mai poate fi folosit. Dar asta se folosea deja. Adica, si pana sa apara acest AI, generativ (sau de care o fi el) existau solutii de procesare a documentelor. Solutiile astea preiau documentele din mai multe surse, le ocerizeaza si le clasifica in foldere dupa diverse criterii. De asemeena permiteau ca documentele sa poata fi accesate doar de persoane care au acces.

Solutiile alea mai dadeau gres atat la ocerizare cat si la clasificarea documentelor. Imbunatatirea care se poate face este ca acele solutii sa fie mai precise atat pe partea de ocerizare cat si de clasificare a documentelor. Se poate folosi AI_ul pentru a completa spatiile goale care nu sunt recunoscute corect de softul de ocerizare. In felul asta e posibil ca munca manuala pentru a corecta acele documente sa fie in cantitate mai mica. Intrebarea e daca costul corectarii manuale al acolor documente e mai mic sau mai mare decat costul utilizarii AI-ului pentru a face asta. Inca nu am vazut calcule pe tema asta. Probabil pentru ca nici nu cerere prea mare din piata.

Daca vrei sa-ti optimizezic costurile si procesele logistice te sfatuiesc sa iti arunci un ochi aici: https://logistic-specialist.com/servicii-de-consultmie.

Lasă un comentariu