Ambri – baterie cu metal lichid

Da, ati citit bine, Ambri este o baterie cu metal lichid. Cand am citi tprima oara despre asta am crezut ca nu am citit bine si ca e ceva de marketing. Dar nu, nu e marketing, ci acesta baterie revolutionara contine metal lichid. De fapt, contine 2 metale lichide in interior si un al treile acompoent care e o sare.

Aceasta baterie cu metal lichid o baterie revolutionara facuta de un grup de profesori si studenti de la MIT. Si promite ca va furniza curenti mari de incarcare si descarcare si ca nu isi pierde asa repede din capacitatate, asa cum s eintampla cu acumulatorii pe Li-Ion. Testele lor spun ca dup 5000 de cicluri de incarcare-descarcare bateria avea inca capacitatea initiala de incarcare. Ganditi-va ca cele mai bune baterii Li-Ion au 1000 si un pic de cicluri de incarcare descarcare. Si asta cele mai bune dintre ele. 5000 de cicluri e ceva extraordinar. Si asta este doar ce au testat pana acum pentru ca bateria e una noua si inca nu au facut toate testele.

Cum functioneaza bateria cu metal lichid Ambri

Are 2 metale in stare lichida in interior: Calciu si Stibiu. Iar temperaturile din interior sunt de cateva sute de grade. Cu toate asta, datorita izolatiei, producatorul zice ca la exterior e “rece”.

Cele 2 metale lichide de la interior, Calciu si Stibiu sunt despartite de un strat de electrolit pe baza de sare. Acest strat face ca cele 2 metale sa nu se amestece. In faza de incarcar ionii trec de la Ca la Sb si astfel se acumuleaza energie, iar in starea de descarcare procesul este invers.

Stratul de electrolit permite trecerea eletronilor de la un strat de metal lichid la altul, fara insa a permite amestecarea metalelor. Bateria functioneaza optim daca la interior sunt peste 500 de grade celsius. Cu toate astea bateria nu are nevoie de incazire suplimentata pentru a ajunge la aceste temperaturi. Dar necesita o buna izolare exterioara pentru a putea fi folosita. Spre deosebire de bateriile Li-ion care necesita temperaturi sub 65 grade celsius, aceste baterii nu au o problema cu temperaturile ridicate. Producatorul zice ca si pretul e foarte bun si ca ar putea deveni o alegere inteligenta pentru energia regenerabila

Echipa de cercetare dezvolta aceatsa baeterie de peste 10 ani, iar anul asta au fost gata sa prezinte prima varianta comerciala.

Pentru mai multe detalii puteti vizita sit-eul companiei: https://ambri.com

Cei car enu au rabdare sa citeasca pot vedeaa cest film unde sunt o gramada de informatii utile:

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Senzor temperatura si sistem de monitorizare temperatura

2 comentarii la „Ambri – baterie cu metal lichid”

Lasă un comentariu