NASA impreuna cu MIT au testat, de curand, o aripa care isi schimba forma in tunelul aerodinamic.
Ce are diferit aripa care isi schimba forma
Aripile traditionale de avione sunt construite din metal si elemente compozite. Asta inpreuna cu elemenetele in miscare ca flapsurile si eleroanele o fac sa fie grea.
Noua aripa connstrutita de NASA impreuna cu MIT este formata din mici structuri triunghiulare. Fiecare din aceste structuri triunghiulare sunt facute din polimeri fiecare putandu-se conecta cu alte elemente. Aceste elemente sunt confectionate prin injectare intr-o matrita. Fiecare element se poate imbina manual astfel incat sa formeze o aripa de aproape 5 metri. Aceasta aripa este similara cu aripa unui avion usor.
Aripa este acoperita cu un polimer care cantareaste doar 5 kg pe metrul cub. Asta face ca aripa sa fie foarte usoara.
Cum se modifica aripa care isi schimba forma
Prin plasarea controlata a unor elemente in componenta aripii este posibila contrruirea unei aripi care isi poate schimba forma ca raspuns la fortele care actioneaza asupra ei. Aripa nu va avea eleroane sau flapsuri, iar avionul va raspunde prin schimbarea geometriei aripilor la manevrele pilotului.
Testul realizatat de NASA si MIT la aceasta aripa a fost un sucees. Conform declaratiilor aripa isi va putea schimba forma pentru a mari performantele aeronavei sau a fi mai eficienta. Aripa isi poate modifica geometria in functie de dorintele pilotului.
Este un pas inainte in istoria aeronauticii si daca va incepe sa fie produsa aceasta aripa va aduce performante noi aeronavelor.
Aveti mai jos un film in care puteti vedea cum lucreaza aripa pe un model creat pentru aceasta demostratie. Pur si simplu aripa se ridica si se coboara sub actiunea fortelor care actioneaza asupra ei:
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe rumatorul, sigur o sa-ti placa: Fabrica intr-un container
Un comentariu la „Aripa care isi schimba forma”