Asigurari in transport

Sunt mai multe tipuri de asigurari care se pot face in transport, iar aici poti citi cateva detalii interesante.

Tipuri de asigurari in transport

Prima asigurare din tipul asta de asigurari despre care o sa discutam este asigurarea CMR. Reprezinta sigurarea trnasportatorului pentru evenimentele intervenite pe timpul transportului. Ca idee generala asigura pentru evenimentele intre un punct de incarcare si 1 punct de descarcare atat timp cat marfa este in masina. De asemeena, trebuie sa aveti grija ca are o suma maxima ca limita de raspundere.

E bine sa verificati ca transportatorii cu care lucrati sa aiba o astfel de asigurare, sa fie acoperita valoarea marfurilor voastre (de obicei se face pe 50.000 de euro) si ca e platita. Transportatorii fac o astfel de asigurare pe 1 an cu plata in rate. De obicei platesc prima rata si dupa nu mai platesc. De asemenea, tipul asta de asigurari acopera doar daunele provocate din vina transportatorului.

Asigurarea de tip CMR poate fi facuta doar de un transportator.

Asigurari Cargo

Tipul asta de asigurare din gama de asigurari de transport mai e numita si asigurarea clientului de transport. Acopera o gama mai larga de operatiuni: incarcare, descarcare, transbordar marfa pe timpul transportului etc. Acopera atat vina transportatorului cat si evenimentele care sunt datorate altor cauze.

Tipul asta de asigurari, Cargo, pot fi facute de clienti chiar daca transportatorul are asigurare de tip CMR.

In principiu transportatorul nu poate face asigurare Cargo.

O sa va invat o chestie buna pe care am facut-o cand lucram in companii. Eu, transportator, faceam asigurare Cargo in numele clientului. Polita de asigurare era pe numele clientului, dar o plateam eu ca transportator. Cele 2 polite CMR si Cargo au cam aceiasi valoare, dar Cargo are avantajul ca acopera mai multe operatiuni si e mai extinsa. Cand faceti asta vorbiti inainte cu clientul ca sa stie asta si poate contribuie si el cu ceva la plata ei. De asemenea, trebuie sa aveti grija cand faceti o astfel de asigurare sa negociati cu asiguratorul sa scoata din contract clauza de regres impotriva transportatorului. In felul asta sunteti protejati impotriva regresului.

Daca ti-a placut articolul te rog sa-l transmiti conexiunilor tale pe retele sociale si sa-l citesti si pe urmatorul: Open Manufacturing Platform

3 comentarii la „Asigurari in transport”

Lasă un comentariu