Atacuri Houti din Marea Rosie afecteaza logistica

Nu cred a toti lucrati cu China sau India, dar daca lucrati cred ca ati fost afectati de atacurile Houti din Marea Rosie. Daca nu ati fost afectati inca, cel mai probabil ca veti fi afectati.

Sunt afectate doua aspecte importante ale logisticii cu marfurile din China: timpul si costul. Multe companii, datorita pericolului au ales sa-si reruteze navele ocolind Africa, Asta duce la intarzieri de cel putin 2-3 saptamani pentru Europa de Vest si de mai mult de 3 saptamani pentru Europa de Est. Foarte multe nave care treceau prin canalul de Suez si aduceau marfuri in Europa de Est foloseau porturile Italiene sau chiar cele din Marea Neagra (Marea Nearga e cu probleme de securitate). Daca vor in continuare sa foloseasca acele porturi atunci vor aparea niste timpi suplimentari si costuri suplimentare. Daca preferi porturile din Europa de Vest pentru a scurta timpul pe nava atunci se vor mai aduaga costuri suplimentare pentru transportul terestru.

Cum alte influente mai apar

Aceste costuri nu sunt singurele si nici cel mai mari care apar intr-o companie. Costurile cele mai mari sunt date de marirea stocului datorita maririi timpului de livrare. 2-3 sapatamani in plus pe transport inseana 1-2 saptamani in plus la stoc. Asta inseamna mai multa marfa si mai multe spatii de depozitare. Iar toate astea costa si nu costa putin.

Marirea stocului e psoibil sa coste mai mult si sa aiba impact mai mare asupra afacerii decat costul transportului. In astfel de situatii ar bine de luat in calcul daca nu e mai bine sa faceti o schimbare si sa lucrati cu furnizori europeni. Probabil ca niste calcule vor arata ca e mai eficient sa lucrezi cu furnizori europeni decat cu cei din China. Sau poti sa renegociezi preturile cu furnizorul din China. Dei nu sunt numai efecte adverse e posibil sa fie si efecte benefice asupra afacerii.

Sfatul e e sa va faceti calculele si sa vedeti cum va iese. Si daca va iese mai bine cu furnizorii europeni sa faceti schimbarea sau sa renegocieti cu furnizorul din China.

Daca vrei sa invti logistica e bine sa vii la acest curs: Optimizeaza-ti logistica – Brasov 28-31 Mai 2024

Lasă un comentariu