Austria ofera consultanta Cehiei pentru introducerea unui sistem videotoll

Cehia doreste implementarea unui sistem videotoll incepand din 2021. Sistemul consta in plasarea unor camere video pe drumurile cu taxa. Camerele video inregistreaza numarul de inmatriculare al masinii, iar plata se va face automat.

Sistemul videotoll este format din mai multe camere fixe si mobile plasate in diverse puncte pe autostrazi.

Cu ce ii vor ajuta Austriecii

Austria are deja implementat un astfel de sistem si vor oferi consultanta Cehiei printr-un parteneriat. Se pare ca sistemul implementat de Slovacia a fost cu cu ajutorul Austriei. Intelegerea a fost facuta la nivel de ministri de transport si se pare ca parteneriatul va incepe de anul asta. Sistemul dezvoltat si folosit de Austria este unul mixt in care soferii pot folosi plata electronica sau pot cumpara vignete.

Datele arata ca in Austria doar 30% dintre soferi folosesc sistemul automat restul preferend sistemul traditioal. Cu toate astea sistemul videotoll pe care Cehia doreste sa-l implementeze va fi doar electronic.

Sistemul pe care Cehia il va implementa va reduce costurile cu aproximativ 4 milioane de euro. Costurile totale ale vignetelor in Cehia este de aproximativ 12.5 milioane de euro anual. Costurile astea includ costurile de printare a vignetelor si de distributie a lor.

In Romania nu se discuta nimic despre un astfel de sistem. La noi se foloseste un sistem oarecum diferit in care nu se emit vignete sub forma de cupoane care se pot lipi pe parbriz. Sistemul e oarecum automatizat putand sa achizitionezi vignete atat de la benzinarii cat si online.

E un pic mai complicat pentru soferii straini care tranziteaza Romania si care, in cazul unui sistem videotoll nu ar mai fi fost nevoiti sa se opreasca si sa cumpere vigneta.

Daca ti-a placut articolul te invit sa ii sharuiesti pe retelele sociale cu costactele tale. Sigur vor fi incantati sa-l citeasca. De asemenea, te invit sa citesti si urmatorul articol: Cei mai mari producatori de baterii

Lasă un comentariu