A inceput si va continua procesul numit automatizarea in depozit. E oare de viitor acest proces din punct de vedere financiar. Subiecte focus in articol:
- automatizarea in depozit din punct de vedere financiar
- alte aspecte importante
Automatizarea in depozit din punct de vedere finaciar
In Romania tot mai multi antreprenori se plang de lipsa oamenilor pentru pozitiile de executie. Asta inseamna pickeri si manipulanti in depozite. Din punctul lor de vedere automatizarea proceselor din logistica ar fi o solutie. Hai sa vedem daca asta este o solutie din punct de vedere financiar.
O sa plecam de la urmatoarea premiza: un depozit care are 2000 de linii de picking pe zi si care e deservit de 10 oameni in total. Asta inseamna 6-7 oameni picking si manipulare, 1 om care face receptii, 1 om care face ambalari si un gestionar si sef de depozit. Orice automatizare ai folosi in depozit la momentul actual nu te poti dispensa de toti oamenii. Sa zicem ca te dispensezi de 7 din cei 10 oameni.
Costurile pentru cei 7 oameni la momentul actual sunt 800 euro pe luna (costul companiei) X cu 7 oameni. Rezultatul este 5600 de euro pe eu. O sa rotunjim la 6000 ca sa fie mai usor de calculat. Pe an asta inseamna 72.000 de euro. Asta inseamna ca in 10 ani vei plati 720.000 de euro daca conditiile se pastreaza.
Un sistem automat in depozit, sistem automat care are benzi transportoare, sistem automat de picking, AGV-uri care sa mute paletii dintr-o locatie in alta si un VNA automat ar costa intre 1-1.5 miliaone de euro. Sa mergem pe medie, adica undeva la 1,250 milioane de euro. In costurile astea sunt prinse si softurile si banii pe care trebuie sa-i platesti pe implementare, suport, mentenanta etc. Cu banii astia acoperi costurile cu oameni timp de 15 ani. Asta inseamna ca echipamentele ar trebui sa te tina 15 ani, ceea ce nu prea se intampla in realitate. La soft durata de schimbare e undeva la 5-7 ani, iar la echipamente 10 ani. Asta inseamna ca va trebui sa platesti din nou dupa anii astia.
Alte aspecte importante
Mai trebuie luat in calcul si costul banilor in cazul investitiei de automatizare. Asta pentru ca trebuie sa faci credit si banii in dai lunar cu dobanda. In cazul salariilor asta nu se intampla. Banii vor fi dati lunar, fara dobanda.
In cazul actual esti dependent de oameni, in cazul automatizarii esti dependent de niste furnizori. Automatizarea in depozit ar fi ok din punctul meu de vedere daca costul firmei cu salariile celor 7 oameni ar fi undeva la 15.00-18.000 de euro pe luna, adica de 2.- ori mai mult decat acum.
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Ce inseamna lane assist
2 comentarii la „Automatizarea in depozit”