Batalia service-uri asiguratori continua

De ceva ani se da batalia service-uri asiguratori. Si batalia asa se da pe banii din buzunarele noastre. Subiecte focus in articol:

  • batalia service-uri asiguratori – putina istorie
  • cum ne afecteaza pe noi

Batalia service-uri asiguratori – putina istorie

Ca sa intelegeti despre ce e vorba in batalia asta intre service-uri si asiguratori o sa va fac putina istorie recenta. In 2015 lucram la Toyota Sibiu si eram mare sef pe acolo. Intr-o zi primim niste instiintari ca se modifica Audatex-ul.

Pentru cei care nu stiti Audatex este un soft in care sunt date orele de manopera si preturile la piese. Aceast soft este detinut si controlat de catre Alliantz, unul dintre cei mai mari asiguratori europeni. Si, a devenit in timp, unealta dupa care se raporteaza toata lumea asiguratorilor si si obliga service-urile sa lucreze dupa softul asta. Modificarea de care va spuneam era legata de pretul pieselor si de normativul de ore si cantitatile folosite, in special pe partea de vopsitorie. Asta e partea care intra in orice dauna auto.

Ca sa intelegeti cum asiguratorii au impus acest Audatex o sa va explic cat se poate de simplu. Tu ai o dauna auto pe Casco sau pe RCA. Prima varianta pe care o ai e sa platesti tu dauna catre service si dupa sa recuperezi banii de la asigurator, dar asta nu prea o sa-ti placa. A doua varianta e ca asiguratorul sa plateasca direct la service, iar asta se cheama decontare directa.

Bineinteles ca daca asiguratorul iti va oferi optiunea a doua tu o vei alege implicit. Ca sa poti alege optiunea asta el te directioneaza intr-un service cu care el are contract (e vorba de asigurator). Si service-ul face contract cu el pentru ca ii trimite clienti. Iar conditiile din acele contracte sunt impuse, fara drept de apel. E cam “Take it or leave it”.

Modificarea aia a declansat razboiul de care o sa va vorbesc in articolul 2.

Cum ne afecteaza asta pe noi

In razboiul asta sunt implicate 3 parti: service-ul, asiguratorul si pagubitul. Primii 2 se razboiesc pe banii celui ce-al treilea. Da, v-ati prins, e vorba de multi, multi bani aici. Pana acum ceva ani asiguratorii trageau partea leului din banii astia. Asta pana s-au trezit service-urile si au inceput sa traga si ei din bani. Dar nu direct de la pagubit ci de la asiguratori. Finalmente, asiguratorul care incepe sa piarda bani incepe sa tipe si mareste tarifele, iar tarifele marite sunt luate de la asigurat, adica pagubitul in ecuatia noastra.

O sa continui in urmatorul articol ideile pentru ca sunt multe si articolul devine prea lung, Daca ti-a placut articolul te invit s-al citesti si pe urmatorul: Batalia dintre service-urile auto si asiguratori partea a doua

2 comentarii la „Batalia service-uri asiguratori continua”

Lasă un comentariu