Bateriile HPB, o revolutie in lumea bateriilor

Dupa cum stiti la masinile electrice se folosesc acum bateriile Li-Ion de mare capacitate. Aceste baterii au niste dezvantaje majore si de aceea pun ceva probleme utilizarii lor. O companie germana a creat o noua generatie de baterii solid state numite HPB ( High Performance Battery).

Acumulatorii astia au niste avantaje foarte mari fata de bateriile standard Li-Ion. Unul dintre avantaje este dat de numarul mare de cicluri de incarcare la aceste baterii HPB. Aceste baterii pot avea pana la 12.500 de cicluri de incarcare. Bateriile Li-Ion ajung pe la 1.200-1.500 de cicluri de incarcare. Deci, o baterie din asta HPB daca o incarci de doua ori pe asaptamana iti va ajunge cam 100 de ani. Extrem de mult, iar asta e foarte bine!

Ce alte avantaje au aceste baterii HPB

Aceste baterii sunt mai sigure decat cele cu Li care aveau probleme cu inflamabilitatea. Tineti minte ca au fost multe incidente legate de masini care au luat foc din cauza bateriilor. Bateriile astea HPB au un electrolit care nu e inflamabil. Deci, riscul de incendiu dispare.

Un alt avantaj este dat de faptul ca aceste baterii pot livra aceiasi putere si la temperaturi scazute. Bateriile cu Li aveau probleme in a livra acelasi curent in conditii de temparaturi scazute. cred ca ati vazut toti videoclipuri pe Youtube cu masini electrie care pierdeau capacitate rapid sau nu se incarcau cand era foarte frig afara. Bateriile astea HPB solid state se pare ca nu au aceasta problema.

Probabil ca au o problema legata de cost. Aceste avantaje probabil ca vin si cu un cost mai ridicat, mai ales ca tehnologa e inca noua. Nu au facut publice preturile, dar eu cred ca vor fi ceva mai mari decat ale celor cu Li. Bateriile astea mai au un avantaj daca ma intrebati pe mine: reduc dependenta industriei auto europene de China.

Cumpara pachetul de softuri care te ajuti sati calculezi costul pe kilometru si constul de distributie pe client si pe produs: https://logistic-specialist.com/produs/pachet-fisier-calcul-cost-pe-kilometru-fisier-calcul-costuri-distributie-pe-client-si-pe-produs-1-5-ore-consultanta/

Lasă un comentariu