Benzina si motorina sintetica

Nu cred ca stiti foarte multi, dar exista benzina si motorina sintetica. Adica benzina si motorina care se poate face din alte surse decat din petrol. Se poate obtine combustibil sintetic din biomasa, din lemn sau din carbune.

Benzina si motorina sintetica sunt un mix intre monoxidul de carbon si hidrogen. Mixul asta se numeste syngas si se poate obtine, asa cum va spuneam mai sus, din mai multe surse.

Se poate obtine combustibil sintetic prin metoda converiei metanolului in combustibil sau prin lichefierea carbunelui. Gazele bogate in metan sunt convertite in combustibil sintetic prin rafinare.

Sistemul asta de producere a combustibilului sintetic nu este unul nou, el exista de pe la 1913. A fost patentat pentru prima data de un german numit Friedrich Bergius. Productia efectiva a inceput in 1919. Deci, nimic nou sub soare, doar descoperim niste chestii pe care industria petroliera le-a tinut ascunse.

Productia globala de combustibil sintetic este estimata la 250.000 de barili pe zi. O singura fabrica din Afria de Sud produce 150.000 de barili pe zi din carbune. Productia este strans legata de zonele unde exista materie prima, iar, in functie de tehnologia de obtinere, aceasta materie prima poate fi carbunele sau biomasa.

Cel mai folosit este carbunele, doarece are costuri de fabricatie mai mici si procesul tehnologic este mai simplu. Mie mi se pare ca UE a decis inchiderea minelor de carbune aiurea. Carbunele putand fi folosit inclusiv pentru a obtine benzina si motorina sintetica reducand in felul asta dependenta de petrol.

Cat costa un litru de benzina si motorina sintetica

La momentul actual un litru de benzina sintetica costa aproximativ 9 euro. Extrem de mult, asta e si motivul pentru care nu prea e folosita. Costurile sunt atat de mari si datorita lipsei facilitatilor de productie. Pe masura ce facilitatile de productie se vor dezvolta pretul va scadea. Se pare ca tot mai multe tari isi indreapta atentia catre productia de benzina si motorina sintetica. Se se asteapta ca pana in 2026 pretul sa scada la sub 2 euro pe litru.

Specialistii prognozeaza un pret de 1.8 euro pe litru de benzina si motorina sintetica. Porche si Siemens vor sa produca inca din acest an aproximativ 150.000 de litri. Ei vor ca in 2024 sa produca 55 de milioane de litri, iar in 2026 550 de milioane de litri de combustibil sintetic.

Dupa cum vedeti exsista facilitati de productie care se dezvolta, facilitati de productie care vor genera din ce in ce mai mult combustibil sintetic.

Lasă un comentariu