Bicicleta – istoria ….. stiuta

Toti am vazut sau am mers macar o data in viata pe bicileta. Bicicleta e un mijloc de transport care, se zice, a fost inventat pe la 1800 in Germania.

Prima bicicleta se numea Velociped si a aparut in germania in anul 1818. Avea 2 roti o sa si nu avea pedale. Pentru a se delasa era necesar ca omul sa impinga cu picioarele in pamant. De fapt, denumirea inititala a acestei biciclete a fost aparat de alergat.

Prin 1860 au evoluat si in Franta au aparut asa numitele Benshaker. Aceste biciclete aveau pedale fizate de centrul rotii fata. Roata fata era mai mare decat roata spate, dar nu cu mult. Deplasarea se facea cu ajutorul pedalelor care roteau roata din fata. Era o problema pentru ca nu prea puteai lua curbe stranse cu aceasta bicicleta pentru ca roata lovea unul din picioare.

Pentru a rezolva problema asta si a mari viteza de depasare au facut una cu roata din fata mai mare. A aparut pe la 1870.

Dupa care evoluat la forma actuala a biciletei cu pedalele fixate de cadru si care printr-un lant antrenau roata din spate.

Aveti aici un film care va arataevolutia bicicletei:

Bicicleta – oare asta e istoria reala?

Daca o sa cautati materiale o sa vedeti ca asa pare. De fapt, primele desene cu o bicicleta au apartinut lui Leonardo Davinci.

Cu toate astea se pare ca nu aia e prima repezentare a bicicletei. Poza de la inceputul acestui articol se pare ca e prima reprezenta din istoria umanitatii a unei biciclete. Ea se afla gravata intr-un templu din India care a fost construit acum mai bine de …2000 de ani.

Templul se cheama Panchavarnaswamy Temple care se fla in orasul
Woraiyur in regiunea Tamil Nadu. E ciudat cum acum 2000 de ani cineva a sculptat pe una din coloanele templului un mijloc de transport care apare abia peste 1800 de ani.

Oare cum a ajuns acolo o bicicleta? Cine a sculptat-o si de unde a avut idea de a sculpta o bicicleta pe o coloana a unui templu?

Sunt intrebari fara raspuns, dar aveti aici un film (din care am preluat fotografia) in care un tip din india arata acea sculptura:

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Amazon ataca piata cu Amazon Delivery Partner

Lasă un comentariu