Blockchain si logistica

Despre blockchain s-au scris multe in ultimul timp, mai ales legat de criptomonede. Blockchain este tehnologia care sta in spatele tehnologiei criptomonedelor.

Ce proiecte sunt in logistica legate de blockchain?

In 2017 a luat nastere BiTA o organizatie care si-a propus sa ajute in standardizarea blockchain in industria de transport. Astazi BiTA se lauda ca a ajutat peste 450 de companii cu flote globale sa-si imbunatateasca activitatea. Printre cele ajutate se numara: DHL, FedEx sau Daimler.

O solutie dezvoltata folosind tehnologia blockchain este CargoX, o platforma care se lauda ca optimizaeza procesele de creare a foilor de parcurs si a documentelor de transport reducand timpul de la 5-10 zile la 20 de secunde. De fapt, timpul de mai sus cred ca se refera mai degraba la disponibilitatea in real time a foilor de parcurs, operatorii putand lucra in timp real in aplicatie, facand astfel vizibila oricand foaia de parcurs.

Astfel de aplicatii ajuta companiile sa treaca de la procesele pe hartie la procesle fara hartie ajutendu-se de tehnologie.

Skycell este o alta companie care a adus blockchainul in logistica. Ei fac niste containere cu temperatura controlata pentru tansport aerian in care se pot transporta produse biofarmaceutice. Folosesc pentru aceste containere IoT pentru monitorizarea temperaturii, umiditatii si geolocalizare si blockchain pentru ca aceste informatii sa fie disponibile oricand prin cloud.

Provenance este o alta platforma car eutilizeaza block chain in domeniul supply chian. Asa cum sta scris pe site-ul lor ei fac urmatoarele: ”
Provenance enables every physical product to come with a digital ‘passport’ that proves authenticity (Is this product what it claims to be?) and origin (Where does this product come from?), creating an auditable record of the journey behind all physical products.  “

Ce este blockchain?

Simplist vorbind blockchian este o baza de date distribuita in blocuri mai mici pe mai multe dispozitive. Ca sa faceti diferenta intre tehnologia cu server si blockchian ele functioneaza astfel:

  • in tehnologia server (sa ii zic asa) exista o baza de date pe un singur server, iar toate datele stau acolo. Pentru a preveni dezastrele baza de date are backup pe unul sau mai multe servere.
  • in tehnologia blockchain aceiasi baza de date e sparta in blocuri mai mici de date, fiecare bloc fiind stocat pe unul sau mai multe dispozitive. Aici nu mai ai nevoie de server, orice dispozitiv putand fi spatiu de stocare pentru date. Intre aceste blocuri se creaza dependente si legaturi pentru a putea fi unite cand e nevoie de ele.

Tehnologia blockchain e mai sigura si mai rapida decat tehnologia server pentru ca datele sunt imprastiate. In cazul in care un dispozitiv e compromis toate celealte functioneaza si nu afecteaza functionarea sistemuluui. In cezul serverului compromiterea lui afecteaza grav sistemul di decuritatea.

Daca ti-a placut articolul te rog sa-l transmiti si conexiunilor tale de pe retelele sociale.

3 comentarii la „Blockchain si logistica”

Lasă un comentariu