Bratari pentru monitorizarea oamenilor din depozit la Amazon

Se pare ca Amazon a depus un patent pentru o bratara care sa ii ajute la monitorizarea oamenilor din depozit. Chestia asta a declansat o atat de mare disputa incat Amazon a fost nevoit sa vina cu precizari. Precizarile s-a referit la faptul ca nu se doreste monitorizarea oamenilor (???).

La ce foloseste Amazon bratarile pentru monitorizarea oamenilor din depozit

In mod sigur, daca ma intrebati pe mine, vor fi folosite la monitorizarea oamenilor. Asta ca sa vada ce fac, unde se duc, pe unde pierd timpul. Daca o sa discuti asta cu orice companie din Romania asta nu ar fi o problema. Se pare insa ca in SUA si alte tari monitorizarea oamenilor din depozit naste discutii aprinse.

Compania declara ca bratarile nu vor fi folosite la monitorizarea oamenilor din depozit ci, mai degraba, sa-i ajute sa nu greseasca. Cum? Ei zic ca bratara va transmite o mica vibratie daca angajatul pune un produs pe o locatie gresita, de exemplu.

Ciudat! Asta pentru ca sunt convins ca folosesc coduri de bare si scannere si alea exact pentru asta sunt folosite.

Ideea e ca nu e nimic anormal sa folosesti diverse tehnici pentru monitorizarea oamenilor din depozit. Asta duce la imbunatatirea proceselor si la usurarea muncii angajatilor.

In foarte multe proiecte de consultanta pe care eu le-am facut oamenii faceau lucruri grasit pentru ca asa au invatat. De obicei, ei nu isi pun intrebari daca e bine cum fac si daca se pot face lucrurile in alt mod, mai eficient. La asta ajuta monitorizarea oamenilor.

Bineinteles ca datele obtinute de la bratari se pot folosi si la setarea unor KPI. Mai departe acesti KPI pot fi legati de performanta angajatului si de salarizarea lui. Este cam ceea ce isi doreste orice manager.

Cu ce difera bratarile de sistemele actuale

Sistemele actuale pentru monitorizarea oamenilor nu aunt asa precise si au mici deficiente. Pe sistemele actuale poti vedea ce a facut si cat timp i-a luat sa faca procesul. Nu poti vedea insa de ce nu a facut cat trebuia sa faca. Iar de aici apar tot felul de discutii legate de complexitatea procesului pe care el l-a facut. Pe sistemele actuale (WMS+camere video+kpi) poti masura cat dureaza sa faca un task, poti vedea daca l-a facut in timpul ala sau nu, dar e foarte greu de vazut de ce nu l-a facut in timp. Asta daca nu se incadreaza in timp. Adevarul e ca bratarile sunt mult mai intrusive decat sistemele actuale.

In depozit lucreaza foarte multi oameni si fiecare om are ritmul lui de lucru. De aceea un kpi static rezolva problema eficientei doar partial.

De fapt aici se doreste sa se ajunga la marirea eficientei pe om si pe proces, iar aceste bratari pot ajuta.

Daca ti-a placut articolul te invit sa il citesti si pe urmatorul: Povestea nestiuta de la Apple, Tim Cook

Lasă un comentariu