Brexit mai rau pentru ei decat pentru noi

Se discuta de mult timp problema Brexit si inca nu sunt lucruri certe. Momentan s-a amanat, dar o sa vedem ce si cand se va face.

In articolul asta ne vom focusa pe urmatoarele:

  • Brexit cum ii afecteaza asta pe ei si cum ne afecteaza pe noi
  • Brexit e motiv de panica sau nu

Brexit cum ii afecteaza pe ei si cum ne afecteaza pe noi.

O sa discut aici de logistica si de marfuri in prizma Brexit si nu de oameni. Conform unor statitistici in UK se produc masini si piese de masini, echipamente electornice generale si de uz casnic, farmaceutice, echipamente si produse pentru industria nucleara, produse pentru industria oil and gas, bijuterii si metale pretioase, chimicale, echipamente optice si medicale. Tot ce e mai sus, in principiu, reprezinta cam 60-70% din exporturile UK.

UK exporta in principal bunuri catre: SUA 11%, Germania 9,8%, Olanda 6.3%, Franta 6.3%, China 5.6%, Irlanda 5.3%, Spania 3.2% Italia 3.2%, Benelux $.9% si Elvetia 4.9%. Dupa cum vedeti procentual domina tari din UE. Procentele sunt din total exporturi UK.

UK importa produse si marfuri astfel: Germania 15%, China 9.5%, Olanda 7.6%, SUA 7.5%, Franta 5.8%, Benelux 5.3%, Norvegia, Spania si Irland cu procente intre 3.1-3.5%. Dupa cum vedeti si importurile cu tari UE predomina, in special cu Germania.

De asemenea marea ingrijorare a englezilor o reprezinta faptul ca ei exporta foarte multe servicii catre UE. Odata cu Brexitul acest sector va avea caderi masive daca nu se negociaza un acord benefic lor.

Brexit motiv de panica sau nu

Problema mare pentru ei sunt importurile din Olanda care sunt produse alimentare. Pentru a preveni socul Brexit, care cel mai porbabil va fi fara acord, se vehiculeaza idea crearii unor stocuri tampon. In principal aceste stocuri ar trebui sa fie pentru alimente si produse de necesitate zilnica. Exista insa voci care sutin ca nu exista suficiente spatii de depozitare pentru prelua toate aceste stocuri tampon.

Pe de alta parte se vehiculeaza idea scumpirii transporturilor prin dezechilibrarea transporturilor care vin dinspre contient cu cele care vor veni din UK spre continent. Asta se va intampla datorita faptului ca multi producatori auto isi vor reloca capacitatile de productie din UK pe continent.

Cu toate astea, daca ne uitam la cifre, UK importa mult din Germania, iar lipsa unui acord va afecta si economia germana. Pe locul 2 sunt olandezii care sigur nu vor dori sa piarda un partener important de export.

Am pus cifrele astea ca sa vedeti cam care e echilibrul de forte si de ce ambele parti au dorit o amanare. La fel, poate acum intelegeti mai bine asii din maneca englezilor cand se tin tare pe pozitii referitor la acorul de Brexit.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Rezerve de Li pentru baterii

Un comentariu la „Brexit mai rau pentru ei decat pentru noi”

Lasă un comentariu