Camionele nu trec pe electric ci pe gaz

Am zis de multe ori ca motorele diesel nu vor muri inca, pentru ca la camione nu exista inca solutie de inlocuire. M_am inselat: camioanele nu trec pe electric ci pe gaz si dupa aia probabil pe hidrogen. Subiecte focus in articol:

  • Camioanele nu trec pe electiric ci pe gaz
  • cand se va face trecerea pe hidrogen

Camioanele nu trec pe electric ci pe gaz

Revolutia care se intampla in domeniul auto se pare ca nu va atinge si camioanele. Ma refer aici la revolutia masinilor electrice pe baterii. Cu toate ca sunt ceva incercari de a face camioane electrice eu nu prea le dau prea multe sanse de reusita. La camioane e nevoie de multa energie si nici nu poti pierde timpul sa le incarci. Pentru a se incarca rapid e nevoie de putere mare.

Automobilele electrice au ajuns sa se incarce in 2 ore la puteti de 100-120 de KW Si asta la baterii de 80-100 KW. La camioane de nevoie de baterii de 300 de KW minim, iar pentru a se incarca rapid ar fi nevoie de o mica centrala electrica. Ceea ce nu e prea fezabil.

Cu toate astea exista presiune pe producatori pentru a reduce nivelul de noxe. Iar solutia, momentan este gazul, adica GNC. Asta pana se va face trecerea la hidrogen. Camiaonele pe gaz functioneaza tot cu motor termic, dar care produce mult mai putine noxe decat cel diesel. Trecerea la camioane pe hidrogen va insemna convertirea lor completa la electric.

Deja Iveco, Mercedes, Scania si Volvo au masini care se alimenteaza cu GNC. Tehnologia nu e una noua, e chiar veche, are mai mult de 30 de ani. Pe vreamea lui Ceausescu prin marile orase circulau autobuze cu gaz. Aveau niste rezervoare mari deasupra.

Cand se va face trecerea pe hidrogen

Probabil ca nu prea curand. Hidrogenul e acum cum erau masinile electrice acum 10 ani. Adica 1 sau 2 producatori fac masini de masa. Toyota e unul din constructorii care au pariat pe hidrogen in defavoarea masinilor electrice cu baterii.

In mod cert tehnologia asta bazata pe hidrogen este fezabila sa fie adoptata si pe camioane. Etapa asta cu gazul este una preliminara care face doar trecerea catre hidrogen, din puctul meu de vedere.

Daca ti-a placut artcolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Ce masina sa iti cumperi

Un comentariu la „Camionele nu trec pe electric ci pe gaz”

Lasă un comentariu