Cand dispar matritele dispare si jobul

Saptamana asta a circulat o stire desre matritele disparute de la o fabrica de auto din vestul tarii. Situatia e simpla: niste cetateni romani angajati la o fabrica de componente auto au furat matritele de la fabrica. Le-au furat ca sa le vanda la fier vechi.

Matritele apartinueau Lamborghini, dar nu asta e foarte important. Important este ca firma si-a pierdut clientii si fabrica a fost nevoita sa se inchida. Si pentru ca proprietarii sa-si bage unghia in gat mai trebuie sa plateasca angajatilor si 6 salarii compensatorii.

Care e problema mare si ce deducem din stirea asta

Problema mare e ca in orice fabrica matritele sunt extrem de importante. Din 2 puncte de vedere: nu mai poti produce daca nu le ai si costa multi bani si mult timp sa le faci. Furtul matritelor nu e doar o chestiune de bani. Mai important este ca nu poti face altele de azi pe maine. De obicei dureaza cateva saptamani sa faci altele, iar in toata perioada asta tu nu livrezi. Nu livrezi pentru ca nu produci. De obicei, o fabrica are stocuri de produs finit cam maxim o saptamana. Dupa care livrarile se opresc si clientul tau isi cam opreste si el linia de productie.

Oprirea liniei de productie a clientului se lasa cu penalizari mai mari decat costul matritelor.

Nu vreau sa le tin partea celor care au furat, dar au furat matritele pentru a-si completa veniturile. Poate ca o masrire de salarii ar fi evitat o astfel de situatie. E doar o presupunere, cert este ca in fabricile din Romania salariile sunt mici. Oamenii de pe banda, cei de la paza si personalul auxiliar au salarii minime pe economie, de obicei.

De pbicei nu poti sustrage matritele de unul singur. Asta pentur ca sunt grele si voluminoase. In mod normal trebuie sa fii mana in mana cu aia de la paza. Aia nu trebuie sa fie neaparat complici ci trebuie doar “sa doarma” in perioada aia. Si dormitul e ceva natural care se poate intampla oricui.

Controlul, controlul, controlul

Asta inseamna ca procedurile de securitate si procedurile de control nu erau foarte bine puse la punct. Ma refer aici la procedurile de control ale celor de la paza. Furtul se intampla in gasca de oameni care se cunosc bine si care au incredere unii in altii, cel mai frecvent rude mai apropiate sau mai departate. E bine ca in companii sa verificati astfel de relatii si sa evitati sa puneti oamenii pe aceleasi schimburi. De asemenea, e bine sa evitati sa puneti rude sa-si controleze rudele.

Urmeaza sa se fure masinile de pe linia de productie cu totul si un brat robotic ca poate se poate inlocui o mana umana cu el la nevoie. :))

Daca ti-a placut articolul te invit sa il citesti si pe urmatorul: Noi tehnologii de picking.Lasă un comentariu