Cat costa un zbor in spatiu

La fel ca si mine cred ca v-ati intrebat si voi cat costa un zbor in spatiu. Articolul acesta are rolul sa va lamureasca urmatoarele:

  • care sunt costurile unui zbor in spatiu
  • cine e dispus sa plateasca si care sunt companiile

Care sunt costurile unui zbor in spatiu.

Pentru a discuta despre costurile unui sbor in spatiu trebuie sa ne laurim ce e acela spatiu. Zborurile in spatiu sunt zboruri suborbitale si zboruri dincolo de linia Karman adica la inaltimi mai mari de 100 km. Pana la inaltimea de 100 km se intande atmosfera superioara.

Zborul in spatiu se poate face cu pasageri sau pentru a plasa sateliti pe orbita. Cel din urma este si cel mai scump. Si o sa incep sa va dau preturi pentru asta. In functie de greutatea satelitului costurile pot incepe de la 62 de milioane de dolari si pot ajunge la 97 de milioane de dolari. Preturile variaza in functie de greutatea satelitului si compania pe care o folosesti.

Daca folosesti SpaceX compnia lui Elon Musk costurile pot fi mai mici, adica 62 mil de dolari. Air Force a platit tot la SpaceX pentru transportul unui satelit GPS pe orbita 97 de milioane de dolari in 2015.

Un loc pentru un cosmonaut care se duce pe ISS costa intre 55 si 82 de milioane e dolari. NASA plateste banii asita la agentia spatiala rusa Soyuz.

Costurile pentru persoane fizice care vor sa mearga in spatiu pleaca de la 250.000 de dolari pentru zborurile suborbitale si ajung 35 de milioane de dolari. Zborurile suborbitale sunt in imediata apropiere a liniei karman. 35 de milioane a fost pretul platit de un turist care a stat pe ISS 9 zile.

Cine e dispus sa plateasca si care sunt companiile

Primul astronaut privat a fost un inginer american Dennis Tito care a platit in 2001 20 de milioane de dolari ca sa petreaca 8 zile in spatiu, Unul din cofondatorii Circ du Soleil a platit 35 de milioane pentru o excursie pe ISS in 2009.

Compania Virgin Galactic ofera zboruri suborbitale la pretul de 250.000 de doalri. De asemenea, Straotlaunch, SpaceX ofera zboruri private. NASA se gandeste sa intre in viitorul in domeniul zborurilor private.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Cel mai mare avion din lume

2 comentarii la „Cat costa un zbor in spatiu”

Lasă un comentariu