Cat mai costa viata cu masina electrica

Masina electrica devine un accesoriu din ce in ce mai scump in ultima parioada. Daca o alimentezi de acasa vei depasi plafonul de compensare si vei plati energia electrica cu cel putin 2.5 Ron/kWh. O masina cu care sa poti fae 400 de km saptamanal, adica sa faci naveta din Ilfov, de exemplu, va costa mult.

Ca sa faci 400 de kilometri saptamanal inseamna sa consumi minim 70 de kWh pe saptamana, iar asta inseamna 120 de ron pe saptamana. Lunar ajungi la un tarif de 480 de ron. Daca ai avea o masina diesel care cosuma 5 litri la 100 de km asta inseamna 20 de litri pe saptamana ceea ce te duce la un cost similar.

Avantajul este ca masina diesel o realimentezi in 5 minute pe cand la cea electrica iti trebuie minim 3-4 ore.

Nu prea merge nici varianta cu panouri solare pentru ca, in primul rand trebuie sa stai la casa. La bloc nu prea ai optiunea asta. Panourile solare costa cel putin 7000 de euro. Daca ar fi sa bag motorina de 7000 de euro mi-ar trebui cam 70 de luni sa ajung la suma aia facand 400 de km pe saptamana. 70 de luni inseamna 6 ani aproximativ. plus ca nu poti incarca tot timpul de la panourile solare pentru ca nu produc tot timpul energie suficenta. Asta inseamna ca mai ai niste costuri suplimentare care duc anii de motorina la cel putin 7 ani.

Daca mai pui si efortul financiar e posibil sa te lipsesti de masina electrica. Eu cred ca in urmatoarea perioada foarte multi doritori de masina electrica isi vor schimba optiunile. Daca mai iei in calcul si faptul ca la banii cu care iti iei o masina electirca iti poti lua o masina cu motor termic de clasa superioara lucrurile nu prea arata bine deloc. Singura exceptie este Dacia electrica, din ce stiu eu.

Eu tot spun pe aici si peste tot ca masinile electrrce nu sunt o afacere buna. Sunt doar un moft! Si ca acest moft devine din ce in ce mai putin viabil pe masura ce timpul trece. Un moft pe care unii au dat bani multi si acum constata ca trebuie sa o tina in fata blocului.

Eu am de facut o caaltorie in perioada urmatoare. Ma duc undeva in Europa si am 1150 de km pana la destinatie. Si vreau sa plec dimineata al 5 si pe la 20-21 sa fie la destinatie. Ma gandeam daca as fi putut face asta cu maisna electrica! In mod cert nu. Cu masina mea diesel o pot face fara probleme si nu am emotii.

Daca aveam electrica ori ma oboseam foarte tare si ajungeam extrem de tarziu la detinatie, ori mai cheltuiam bani cu inca o noapte de cazare la hotel. Dar asta ar fi insemnat sa plec cu o zi mai devreme. Asta e diferenta dintre o masina diesel si una electirca: timp si bani, cel putin din punctul meu de vedere!

6 comentarii la „Cat mai costa viata cu masina electrica”

  • Cam la fel ce o sa faci si cu electrica (nu uita ca beateriile nu prea pot fi reciclate complet)! Tancurile, avioanele si tehnica militara folosite In razboiul din Ucraina timp de 1 an au populat planeta cat polueaza toate masinile diesel pentru 50 de ani de acum incolo.

   Răspunde
 1. Eu presupun că electricele sunt un tun economic planetar care va rămâne fără muniție după acoperirea necesităților celor cu case, cu stare materială bună permițându-le și o termică în garaje. Greu de imaginat ca economia capitalistă și legile pieței libere vor permite derapaje dictatoriale venite din partea unor organisme suprastatale.

  Răspunde
  • Nu cred ca e chiar asa! Producatorii de petrol, In speta OPEC tine SUA in sah in permanenta. pentru a se decupla de dependenta asta pe care nu o poate controla SUA a impus noua regula in lume: masinile electrice. Nu e doar o chestie trecatoare, in vest chestiile astea vor dainui. Pentru ca as vor mai marii lumii asteia.

   Răspunde
 2. Articolul porneste de la un calcul eronat! Si anume ca cei 70kw se tarifeaza la mai mult de 0.8 lei/kw. Acum, fiecare isi ia curentul de unde vrea. Daca vrei sa dai 2.5 lei/kw, problema ta!
  “la banii cu care iti iei o masina electirca iti poti lua o masina cu motor termic de clasa superioara” – ce inseamna asta? Ce inseamna clasa superioara? SUV? Avem Kia Niro EV la aceeasi bani cu un Audi Q5!
  Autorul site-ului e clar anti masini electrice!

  Răspunde
  • Asa este fiecare isi ia curentul de unde poate. Dar ca s afacem un calcul corect comparam alimentarea la pompa cu alimentrea la staiile publice de incarcare. Acum cred ca e 3.5 ron kw nu 2.5 cum era in articol la data cand a fost scris. Eu am avut de ales intre o Tesla Model 3 si un Mercedes S Klasse a aceiasi bani. Am ales Mercedes. La asta ma refeream.

   Răspunde

Lasă un comentariu