Ce e acela testul elanului

Daca vreti sa aflati ce e acela testul elenului ati ajuns in locul potrivit. Subiecte focus in articol:

  • ce e acela testul elenului
  • de ce se foloseste

Ce e acela testul elanului

Testul elanului sau Moose Test in engleza este un test specific pentru masini. Testul simuleaza aparatia unui obstacol brusc in fata masinii. Soferul trebuie sa faca o manvra de evitare pentru a evita obstacolul si sa revina pe drum fara a iesi in decor.

Se cheama testul elenului pentru ca, de obicei, animalele sunt cele care apar in fata masinii.

De obicei, manevra de evitare se face printr-un viraj stanga si apoi un viraj drepta pentru a reveni pe carosabil. Manevra este foarte importanta pentru ca te scapa de accident. Testul elenului este un test care se face in poligon si are rolul de invata soferii sa evite obstacole in caz de necesitate.

De ce se foloseste

Are 2 componente:

  • una de educare si de dezvoltare a reflexelor soferilor. Este o chestiune extrem de importanta pe care ar trebui sa o aiba orice sofer. Abilitatea asta de a evita obstacolele si de a reveni pe drum este foarte importanta. De obicei, foarte multi soferi evita obstacolele si ies in decor. Metoda asta se foloseste pentru a antrena soferii profesionisti, de obicei cei care conduc persoane importante;
  • a doaua componenta este aceea de a determina limitele unui anume model de masina. Asta inseamna sa detemini in anumite conditii limitele masinii. Se urmareste aici stabilitatea si capacitatea masinii de a pastra traiectoria imprimata de sofer. Foarte importante sunt sistemele de siguranta gen ESP (electronic stability program) sau similare.

Daca o sa cautati pe youtube masina voastra o sa vedeti ca exista astfel de teste facute de profesionisti. Si, o sa mai vedeti, ca marea majoritate a masinilor sunt stabile si pastreaza traiectorie undeva in jurul vitezei maxime de 70 km/h. Sunt putin masini care trec limita de 77-80 km/h. Adica peste limita asta, pe asfalt uscat (atentie ca testele se fac pe asfalt uscat, cu anvelope bune si masina in bunastare de functionare) 99% dintre masini ies in decor. Sunt doar cateva modele sport scumpe care trec testul. Ai aici multe viseouri cu exemple: Km77

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Cutii de viteza cu dublu ambreiaj

2 comentarii la „Ce e acela testul elanului”

Lasă un comentariu