Ai auzit probabil, de foarte multi ori, despre ABS. In articolul acesta vreau sa-ti explica ce in seamna ABS. Subiect focus in articol:
- ce inseamna ABS
- scurta istorie a ABS-ului
Ce inseamna ABS
ABS inseamna Antilock Braking System, adica sistem care evita blocarea rotilor la franare. Dupa cum stiti, singura zona de contsct a masinii cu calea de rulare (asfaltul) este anvelopa masinii. Transmiterea fortelor de tractiune si franare se face prin intermediul anvelopei.
In cazul franarii frecarea dintre anvelopa si suprafata de rulare produce oprirea masinii. Ati obesrvat ca in cazul in care franarea este brusca masina fara sisten antiblocare aluneca pe asfalt. Asta inseamna ca s-a rupt limita de aderenta intre cauciuc si asfalt.Asta se intampla de obicei cand se blocheaza roata prin franare.
Sistemul antiblocare asta face: previne blocarea rotii atunci cand sesizeaza ca se rupe limita de aderenta. prin prevenirea blocarii rotii eficienta franrii este mult mai mare, ceea ce duce la oprirea mai rapida a masinii.
Sistemul antiblocare contribuie astfel la micsorare distantei de franare si la siguranta traficului. Eficienta sistemului antiblocare se vade foarte bine pe suprafetele alunecoase. Daca o sa fiti pe gheata sau pe zapada masina cu sistem antiblocare va frana mult mai eficient.
Scurta istorie a sistemului antiblocare
Sistemul antiblocare a aparut in anii ’70 pe avioane. Dupa aceea a fost preluat prin anii ’80 de catre Mercedes Benz si pus pe clasa S. Ulterior a fost preluat si de alte companii si a fost perfectionat. De obicei sistemul ABS este coroborat cu un sistem BAS, brake assistance system.
Cele doua sisteme lucreaza impreuna si reusesc sa opreasca masina eficient si tinand-o pe traiectorie. Aceste sisteme sunt sisteme automate si actioneaza independent de vointa soferului. Astfel de sisteme se numesc automate autoadaptive pentru ca se adapteaza automat la conditiile de operare si la suprafata de rulare.
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Cat costa un zbor in spatiu
Aveti aici un film care va explica functionarea: