Ce inseamna ASR

Daca vrei sa afli ce inseamna ASR ai ajuns la articolul potrivit. Subiecte focus in acest articol;

  • ce inseamna ASR si cum functioneaza
  • cu ce te ajuta un astfel de sistem

Ce inseamna ASR si cum functioneaza

Pentru a intelege ce inseaman ASR si cum functioneaza ar trebui sa va explic inainte cate ceva despre tractiunea masinilor. Pentru ca sistemul ASR e legat de tractiune. ASR este acronimul de la Anti Slip Regulation adica, in romana, regulator anti alunecare.

Sa va explic cum functioneaza sistemul de tractiune al masinilor. Majoritatea masinilor din ziua de azi au tractiune fata. Asta inseamna ca tractiunea de la motor se duce in mod egal la roata stanga si la cea dreapta. Totul e bine si frumos cand masina merge in linie dreapta. La curbe insa trebuie ca roata de pe interiroul virajului sa mearga mai incet, iar cea de pe ecteriorul birajului sa se invarta mai repede.

Asa a aparut diferentialul. Diferentialul permite transmiterea fortei diferentiat la roata stanga si roata fata. Totul e bine si frumos atat timp cat masina e pe o suprafata cu acelasi coeficient de frecare, Cand roata dreapta e pe asfalt si cea stanga e pe gheata diferentialul va trimite toata puterea catre roata de pe gheata. In acest caz ar fi bine ca diferentialul sa nu existe.

Aici intervine sistemul ASR. Cu ajutorul sistemului de franare va bloca roata care se afla pe gheata iar puterea sa va tranfera la cealalta roata. Fara ASR masina nu ar putea pleca de pe loc. Cu ASR masina va pleca de pe loc.

Cu ce te ajuta un astfel de sistem

Un astfel de sistem te ajuta ca masina sa aiba tractiune in orice conditii. Fie ca esti pe asfalt, pe gheata, zapada sau noroi cu ajutorul sistemului ASR masina va avea tractiune si va putea inainta.

Sistemul ASR are acelasi efect la nivelul tractiunii ca si un diferenial blocabil. Sistemul ASR functioneaza impreuna cu sistemul ABS. Blocarea rotilor o face, de fapt, sistemul ABS.

Daca ti-a placut articolul te ivit sa-l citesti si pe urmatorul: Autostrada la noi vs autostrada la ei.

Lasă un comentariu