Ce inseamna BAS

Daca vrei sa stii ce inseamna BAS o sa-ti explic in acest articol. Subiecte focus:

  • ce inseamna BAS
  • cum te ajuta asta in viata de zi cu zi

Ce inseamna BAS

Pentru a intelege ce inseamna BAS va trebui sa-ti explic un pic alte detalii. BAS este acronimul de la Brake Assist System sau sistem de asistenta al franare. Sa iti explic simplist cum functioneaza sistemul de frana ca sa intelegeti utilitatea BAS.

Sitemul de franare actioneaza hidraulic (sau electric pentru frana de parcare ai nou) placutele de frana. Placutele se strang pe discuri si prin frecare franeaza masina. Pe fiecare roata exista un set de placute de frana (2 bucati) si un disc sau tambur. In timp placutele de pe fiecare roata se uzeaza inegal. Asta inseamna ca datorita uzurii inegale, in momentul franrii unele placute vor actiona mai repede decat altele.

Asta inseamna ca masina va avea tendinta sa nu pastreze directia in momentul franarii ci sa se duca catre stanga sau drepata. Sistemul BAS vine sa corecteze aceasta deficienta. Rolul sistemului este sa pastreze directia in cazul franarii de urgenta asigurand o franare eficienta. Sistemul BAS, datorita senzorilor, vede directia masinii si trimite presiune de franare catre roata/rotile masinii in functie de uzura placutelor.

De fapt, sistemul nu stie cat e usura placutelor. El sesizeaza prin senzori ca masina tinde sa se duca spre drepata sau stanga si atunci mareste presiunea in rotile care au uzura mai mare pentru a corecta asta si a frana cu toate cele 4 roti.

Cu ce te ajuta asta in viata de zi cu zi

Sistemul BAS nu lucreaza singur, el lucreaza impreuna cu sistemul ABS si ESP. De fapt, in specificatiile masinilor veti vedea tot timpul ABS/BAS/ESP. In viata de zi cu zi asta te ajuta pentru ca iti creste eficienta la franare. Fara BAS masina ar frana cu 1, 2 , 3 sau 4 roti in functie de uzura placutelor de frana.

Cu BAS masina franeaza cu toate 4 rotile in acelasi timp. Asta inseamna o franre mult mai eficienta decat fara BAS. Toate astea duc la o siguranta mai mare in trafic si la o distanta de franare mai mica.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe acesta: Ce e acela testul elanului

Un comentariu la „Ce inseamna BAS”

Lasă un comentariu