Ce inseamna cruise control adaptiv

Pe masinile noi au aparut tot felul de tehnologii, iar sistemul cruise control adapativ este una din aceste tehnologii. In acest articol ne vom focusa pe urmatoarele aspecte:

  • ce inseamna cruise control adaptiv si cum functioneaza
  • cum te ajuta

Ce inseamna cruise control adaptiv si cum functioneaza

Sa va explic intai ce inseamna cruise control. Cruise control inseamna posibilitatea ca masina sa pastreze o viteza constanta pe o portiune de drum. Adica tu ii setezi viteza de 100 Km/h si masina pastreaza acaeasta viteza indiferent daca masina ruleaza la vale, pe teren plat sau urca un deal.

Pentru a putea pastra viteza masina isi adapteaza parametri motorului si franarii astfel incat sa pastreze viteza setata. Asta face sistemul cruise control simplu. De obicei se foloseste la mersul pe autostrada. Cu toate astea si la mersul pe autostrada sistemul cruise control simplu necesita actiuni de franare din partea soferului. Dupa franare sistemul se dezactiveaza si trebuie reactivat manual.

Urmatoarea etapa de dezvoltare a fost cruise control adaptiv. Inginerii au pus un radar in fata masinii. Cu ajutorul radarului masina detecteza daca in fata ei e o alta masina. In cazul in care viteza masinii din fata e mai mica decat cea setata si tu nu poti schimba banda, masina va frana si va adapta viteza la viteza amasinii din fata. In momentul in care schimbi banda si masina nu detecteaza o alta masina in fata masina accelereaza singura pana la viteza setata. Masina sesizeaza schimbarea benzii prin actionarea manetei de semnalizare. Asa functioneaza cruise control adaptiv.

Aveti aici un film care explica mai detaliat functionearea sistemului:

cruise control

Cu ce te ajuta

La mersul pe autostrada ajutorul este important pentru ca condusul devine mult mai relxat. Parcurgerea de distante mari devine mai putin obositoare datorita faptului ca soferul e mai relaxat.

Cu toate astea sistemul cruise control adaptiv are si el limitarile lui. De exemplu nu stie ca urmeaza o curba si la curba e posbil sa nu incetineasca. Daca, de exemplu, urmeaza o rampa mai abrupta e posibil sa o vada ca o masina si sa franeze brusc. Unele companii auto au dus mai departe sistemul si l-au legat cu sistemul GPS. In acest fel masina stie ca urmeaza o curba si va adapta viteza inclusiv in curba. Adica va frana la intrarea in curba si va accelera la iesirea din curba.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Stalpi care salveaza vieti

Un comentariu la „Ce inseamna cruise control adaptiv”

Lasă un comentariu