Ce inseamna ESP

Daca vrei sa stii ce inseamna ESP ai ajuns in locul si la articolul potrivit. Subiecte focus in acest articol:

  • ce inseamna ESP si cum functioneaza;
  • la ce te ajuta sistemul ESP

Ce inseamna ESP si cum functioneaza

Pentru a putea sa-ti explic ce inseamna ESP si cum functioneaza ar trebui sa-ti explic un pic alte chestiuni legate de masini. ESP este acronimul de la denumirea in engleza Electronic Stability Program, iar in romana se traduce prin program electronic de stabilitate.

Sa facem un scenariu ca sa intelegeti sistemul ESP. Sa zicem ca esti in masina si intri intr-o curba cu viteza mai mare decat ar trebui. masina va derapa si va iesi din curba necontrolat. Situatia e si mai delicata cand anvelopele nu sunt in stare buna sau asfaltul e acoperit de apa sau zapada.

In situatia descrisa mai sus, odata ce masina a inceput sa derapeze exista posibilitatea foarte mare sa nu o mai poti controla. In momentul acela masina iese in decor si se produce un accident. Sistemul ESP a fost creat pentru a preveni astfel de situatii. El ajuta sa nu intri in derapaj si sa pastezi masina in limita de control.

Hai sa vedem cum face asta. Sistemul are un senzor de rotire care ii permite sa identifice rotirile masinii in jurul axei verticale. Asat inseamna ca daca masina are tendinta de a derapa atunci senzorul va sesiza asta. Senzorul transmite un mesaj la un computer care face 2 chestiuni:

  • limiteaza cuplul motor, adica oricat ai apasa pe acceleratie masina nu se mai accelera;
  • actioneaza sistemul de franare franand rotile astfel incat sa creeze o forta opusa celei care tinde sa roteasca masina. In acest fel fortele se anuleaza si masina se stabilizeaza.

La ce te ajuta ssitemul ESP

Sistemul ESP este foarte util pentru ca te ajuta sa previi derapajele. Daca totusi masina intra in derapaj sistemul o stabilizeaza rapid. In felul asta tu pastrezi controlul asupra masinii in orice fel de conditii.

Dupa cum probabil ai remarcat un rol foarte important in stabilizarea masinii il are sistemul de franare. Sistemul ESP lucreaza in tandem cu sistemul ABS. De fapt, cam toate sistemele de siguranta ale masinii functioneaza in tandem cu sistemul ABS, de aceea sistemul ABS si sitemul de franare sunt cele mai importante sisteme ale masinii.

Daca ti-a placut articolul te invit sa il citesti si pe urmatorul: Stanley Robotics – valetul parcagiu automat

Un comentariu la „Ce inseamna ESP”

Lasă un comentariu