Ce inseamna lane assist

Lane assist este o optiune pe care o gasim cel mai des la masinile noi. De aceea vreau sa va explic ce inseamna. Subiecte focus in articol:

  • ce inseamna lane assist si cum functioneaza
  • la ce ne ajuta un astfel de sistem

Ce inseamna lane assist si cum functioneaza

Lane assist sau in romaneste asistenta la pastrarea benzii de circuatie este un sistem de asistenta al soferului. Intra in categoria sistemelor automate sau semiautomate care asista soferul in timpul conducerii unul vehicul.

Scopul sistemului este de de a avertiza soferul ca paraseste banda pe care circula. Varianta mai avansate ale sistemului corecteaza singura traseul masinii pentru a o mentine pe banda de circulatie. Totul in anumite limite. Sa incepem cu varianta mai sismpla si anume cea care avertizeaza soferul de parasirea benzii de circulatie.

Masina este dotata cu o camera video care este pozitionata deasupra oglinzii parbrizului. Acolo pot fi una sau mai multe camere video. Una din aceste camere citeste marcajele drumului, adica linia continua sau discontinua de pe centrul drumului si cea de pe lateralul drumului. Aceste marcaje reprezinta linii le de ghidare ale sistemului. Daca marcajele nu exista sistemul se dezactiveaza. In momentul cand masina trece peste una din linii fara a avea semnalizatorul activat masina avertizeaza soferul Aventizarea pote fi acustica si luminoasa sau se pot adauga vibratii in volan sau scaun. Acustica inseamna ca introduce un sunet in boxe pe partea pe care se calca linia, luminoasa inseamna o avetizare in bord.

Variants mai avansata a sistemului corecteaza directia masinii miscand de volab stanga-dreapta pentru a corecta directia si a mentine masina intre benzile de circulatie. Sistemul are limitarile lui in functie de masina, iar corectia se face intre aceste limitari.

Cu ce te ajuta un astfel de sistem

O mare parte dintre accidente se intampla datorita oboselii la volan. Soferul adoarme la volan si din cauza asta nu mai controleaza masina. Nu iti imagina ca pica intr-un somn adanc. Nu! De obicei inchide ochii involuntar pentru cateva secunde sau zeci de secunde. Dar e suficient pentru a face un accident.

Acest sistem vine sa previna astfel de situatii avetizand soferul si facandu-l sa-si revina din acea stare. Cu toate ca sistemul e foarte bun,multi soferi dezactiveaza optiunea. Asta pentru ca devine sacaitoare daca intri in depasire fara sa actionezi inainte maneta semnalizarii.

Daca ti-a placut articolul te invit s-l citesti si pe urmaotrul: Diferenta dintre bhp si hp

2 comentarii la „Ce inseamna lane assist”

Lasă un comentariu