Ce inseamna SRS

In acest articol vei afla ce inseamna SRS si cum functioneaza. Subiecte focus in articol:

  • ce inseamna SRS si cum functioneaza
  • la ce te ajuta acest sistem si cum se va dezvolta

Ce inseamna SRS si cum functioneaza

Am sa-ti explic intai ce inseamna SRS si dupa acea cum functioneaza. SRS este acronimul de la Suplementary Restraint System sau sistem suplimentar de retinere. Adica este un sistem care ajuta retinerea persoanelor in scaun in caz de accident si protejarea zonelor cu risc ridicat de deces in caz de lovire.

Discutam aici de cap si de zonele toracelui si a bazinului. Asa cum va spuneam intr-un articol mai vechi principalul element de retinere este centura de siguranta. Ea retine corpul pentru a nu se depasa inainte in caz de accident. Un element suplimentar de retinere pnetru cap este tetiera. Ea retine capul in caz de lovitura din spate. Daca nu ar fi tetiere ar exista riscul producerii de fracturi de coloana in cazul accidentelor grave.

Suplimentar SRS vine cu niste elemente noi cum ar fi:

  • strangerea centurii de siguranta automat in caz de accident. Asta face ca miscarea corpului sa fie limitata.
  • e serie de airbag-uri care se deschid in caz de accident. La minim exista airbag sofer si pasager care portezeaza impotriva lovirii cu capul a bordului sau volanului. Apoi mai exista aibagurile cortina pentru geamuri laterale si stalpi si aibaguri pentru genunchi la sofer.

Cum functioneaza ssitemul SRS

Un senzor de acceleratie (sau mai multi) masoara in permanenta acceleratia masinii pe toate cele 4 directii. Adica fata, spate si laterale. Daca detecteaza o crestere brusca de acceleratie pe o directie computerul de SRS declanseaza o serie de semnale electrice. Aceste semnale electictrice ajung la capsele pirotehnice de la centuri si airbaguri. In acest fel se declanseaza centurile si airbagurile.

Toate astea de intsmpla in mai putin de 100 milisecunde, astfel incat in caz de accident corpul sa fie protejat. In aceste fel functioneaza sistemul SRS.

Cu ce te ajuta un astfel de sistem si cum se va dezvolta

Un sistem SRS te ajuta sa ramai protejat in caz de accident si sa diminueze efectele accidentului. Deja cred ca ai dedus asta din ceea ce am scris mai sus.

Sistemul se devolta in permanenta pentru a oferi o protectie cat mai buna ocupantilor masinii si, mai nou, pietonilor. Se exemplu: anumite masini au un sistem care ridica capota masinii in cazul lovirii unui pieton pentru a amortiza socul. De asemenea, masinile actuale folosesc sisteme radar si sisteme de camere video pentru a detecta iminenta unui accident si a pregati ocupantii pentru accident. Unele modele Mercedes emit un semnal sonor inainte de accident care sa protezeze timpanul pentru a nu se sparge, Unele modele de Audi A8 in caz de lovire iminenta din lateral se ridca din perneel de aer pentru a prelua socul in pragul usii si nu in usi.

Dupa cum vedeti sistemele evolueaza pentru a proteja cat mai bine pasagerii.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Constructia drumurilor – rapid si eficient

3 comentarii la „Ce inseamna SRS”

Lasă un comentariu