Ceasul atomic si calatoriile spatiale

Nu stiu daca stiti dar ceasul atomic este piatra de hotar a tehnologiilor actuale. Si se poate spune ca si a calatoriilor spatiale. In acest articol o sa va explic urmatoarele:

  • cum ceasul atomic sta la baza multor tehnologii\
  • De ce NASA vrea sa trimita un ceas atomic in spatiu

Cum ceasul atomic sta la baza multor tehnologii

O sa incep un pic cu sfarsitul si sa va spun ca NASA chiar a trimis ceasul atomic in spatiu. Ceasul se cheama DSAC si e cam cat un toaster de paine ca si dimensiune.

Hai sa vedem ce e cu ceasul atomic. Una din tehnologiile care are nevoie de precizie extrem de mare este GPS. Masurarea precisa a coordonatelor se face prin masurarea timpului cat ii ia semnalului sa ajunga de la emitator la receptor. Primind semnalul de la mai multi sateliti in acelasi timp (emitatorul) aparatele GPS pot calcula cu precizie mare pozitia exacta.

La fel se intampla si cazul navelor trimise de pe Pamant sa exploreze spatiul cosmic. Determinarea distantei se face prin masurarea timpului pe care semnaul radio il face pana la nava si inapoi. Baza este insa masuratoarea care se face cu ceasurile atomice de pe Pamant. Pe masura ce se indeparteaza de pamant exista un delay din ce in ce mai mare intre semnale si deciziile de corectie se iau mai greu. Pentru a scurta timpul NASA vrea sa puna ceasuri atomice pe nave. Daca pune aceste ceasuri timpul se va injumatati.

De ce NASA vrea sa trimita un ceas atomic in spatiu

Asa cum v-am spus mai devreme, ceasul e deja trimis in spatiul. Totul ca parte a acestui experiment. Au reusit sa faca un ceas atomic mic si rezistent care sa poata fi pus intr-o naveta.

Masuratoarea se va face din doua directii: odata de pe Pamant si odata de pe naveta. Fiind capabila sa-si stabileasca singura pozitia naveta va putea naviga singura.

Va fi un pas mare inainte pentru navigatia in spatiu.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citeswti si pe urmatorul: Femto Photography -sau cum masinile vor vedea dupa colt

Un comentariu la „Ceasul atomic si calatoriile spatiale”

Lasă un comentariu