Centura de siguranta, viata are prioritate

Centura de siguranta putea salva viata unui om, daca acesta alegea sa o poarte. Saptamana asta creatorul de moda Razvan Ciobanu a murit intr-un accident de circulatie. Citeste articolul ca sa afli urmatoarele informatii:

  • cat de importanta e centura de siguranta
  • cum iti poate salva viata centura de siguranta.

Cat de importanta e centura de siguranta

O sa incep cu lucruri mai putin vesele, dar cateodata e bine sa fac asta. Un accident rutier a curmat viata creatorului de moda Razvan Ciobanu. Se pare ca nu purta centura de siguranta. Nu o purta din motive medicale, asa declara apropiatii. Ma intreb oare ce motive medicale poti avea sa nu poti purta centura de siguranta. In toata activitatea mea de a lucra cu flote nu am auzit de motive medicale la barbati pentru care nu se recomanda purtarea centurii de siguranta.

Asta e mai putin important, insa! Declaratia asta cu “motive medicale” a fost facuta de cineva ca sa-l scoata din zona de “smecher”, probabil.

In caz de accident, datorita inertiei, corpul tau va fi proiectat in diverse directii prin masina daca nu porti centura. La masinile moderne centura de siguranta are un mecanism care se strange automat si care te fixeaza in scaun. Asta nu permite corpului sa se deplaseze prin masina sau, asa cum s-a intampla in cazul lui Razvan Ciobanu sa zboare in afara masinii prin parbriz.

Chiar daca ai sansa sa nu fii azvarlit afara din masina corpul tau va fi mixat in masina sau strivit de volan. Centura de siguranta nu trebuia vazuta ca o obligatie legala ci ca un instrument care iti va salva viata. O sa zici ca esti un super sofer si ca atunci cand conduci tu esti cel care ai viata ta in control. E partial adevarat asta pentru ca chiar daca tu esti super sofer e posibil ca ceilalti din trafic sa nu fie. Asta inseamna ca oricand orice idiot cu o masina poate intra in tine.

Cum iti poate salva viata centura de siguranta

In marea majoritate a acidentelor rutiere masina loveste ceva sau este lovita de alta masina. De obicei din fata sau din lateral. La o lovitura din fata exista 2 variante foarte probabile: o sa dai cu capul de volan sau de plafon sau o sa fii aruncat afara din masina prin parbriz. Asta daca nu porti centura.

la loviturile laterale cu rasturnare o sa fii mixat in masina si aruncat fara control prin toata masina. Asta daca nu esti aruncat afara din masina. A doua varianta este sa dai cu capul de geam sau de partile metalice dupa care sa fii aruncat de pe scaun peste pasagerul din dreapta.

In toate cazurile descrise mai sus, centura de siguranta te tine in scaun si ai mari sanse sa scapi cu viata. Vei avea rani mai mari sau mai mici dar vei scapa cu viata in 98% din cazuri.

Exista si situatia in care centura te poate incurca pentru ca ramane blocata si nu poti iesi din masina. Cazurie astea sunt foarte rare si e bine sa ai un instrument de taiat la tine fixat intr-un loc accesibil din masina la care sa poti ajunge cu usurinta. Instrumentul te va ajuta sa tai centura si sa te eliberezi.

In incheiere vreau sa va spun ca producatorii auto recomanda ca dupa 10 ani la masini sa fie inlocuite sistemele de siguranta: airbag si centuri cu tot cu elementele de declansare. Ar fi bine sa faci macar o verificare a acestor sisteme. Asta e un motiv care ar trebui sa va faca sa va ganditi bine daca cumparati masini second mai vechi de 10 ani.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Volvo face masinile sa comunice intre ele

Lasă un comentariu