Chipfill – sau se repara drumurile cu plastic

Chipfill este un siatem revolutionar de reparare a gropilor din asfalt. E mult mai simplu si mai usor de lucrat cu el decat cu asfaltul. Subiecte focus in articol:

  • ce e chipfill si cum se foloseste
  • de ce nu e folosit si in Romania

Ce e chipfill si cum se foloseste

Sa va explic cum se repara gaurile din asfalt la momentul actual. Se curata gaura si suprafata ei, se da cu niste bitum lichid care sa faca priza cu asfaltul vechi, iar apoi se pune un strat nou de bitum in groapa si cu un aparat de tasat si nivelat se finiseaza lucrarea. Cam astia sunt pasii descrisi sumar.

Dezavantajul este ca trebuie sa ai bitum cald si aparatul de tasat si finisat. Adica e un pic mai complicat si nu se poate face in orice conditii. Asta e motivul pentru care niste nemti au inventat sistemul asta chipfill.

Sistemul consta in niste granule de plastic care vin intr-un sac. Ele se presara cu mana deasupra gaurii pana se umple gaura. Apoi cu un arzator cu flacara se topeste plasticul. Plasticul, la actiunea caldurii se lichefiaza si umple gaura in care a fost pus. De asemenea face si priza cu bitumul.

De ce nu e folosit si in Romania

As putea sa va spun ca cred ca nu exista oameni care sa se uite si sa vada ce noi tehnologii exista, la CNAIR ma refer. Tehnologia asta cu chipfill nu e chiar noua, primele gauri fiind astupate cu sistemul asta …acum 23 de ani. Si acele reparatii rezista si acum.

In Germania sistemul se foloseste destul de mult. In Romania probabil ca e mai complicat sa fie folosit pentru ca cineva trebuie sa stie de el si apoi sa-l aprobe. Asta pe de o parte. Pe de alta parte trebuie ca firmele de asfaltari sa inceapa sa-l foloseasca, iar asta cred ca e o problema. Petru ca le cam strica afacerile mogulilor din industrie. Iar asta probabil ca nu convine nimanui.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Faruri led vs Xenon vs halogen

Un comentariu la „Chipfill – sau se repara drumurile cu plastic”

Lasă un comentariu