Colectare selectiva – muncim mai mult si platim la fel

Se tot discuta de colectarea selectiva a gunoiului si asta e motivul pentru care scriu acest articol. Ma voi focusa pe urmatoarele subiecte:

  • de ce eu cetatean ar trebui sa fac reciclare sectiva
  • ceva concluzii utile

De ce eu cetatean ar trebui sa fac colectare selectiva

Ca fost angajat al unei firme de salubritate sa va explic cum functioneaza sistemul de colectare al deseurilor. Sistemul e simplu: tu cetatean arunci gunoiul, o firma de salubritate vine si il colecteaza si il duce la groapa de gunoi.

Asa functioneaza sistemul acum. Tu platesti gunoiul la volum pe niste estimari medii pe familie care se fac de catre primarii si firmele de salubritate. Firma de salubritate cand iti ia gunoiul il compacteaza in masina de gunoi. Gradul de compactare e cam de 4-5:1. Firma se duce la groapa de gunoi si acolo plateste ca lasa gunoiul la tonaj adica la greutate. De aici castiga firma de salubritate, iar business-ul asta e unul foarte profitabil.

Firma de salubritate nu duce tot gunoiul menajer la groapa de gunoi. O parte din el, inclusiv acum, il recicleaza. Adica il duce in niste hale si niste oameni sorteaza hartia de plastic si metale separat. Metalele sunt sortate in feroase si neferoase, tot manual sau, in unele cazuri, automatizat. Ei vand materialele astea reciclate cu preturi intre 80-90E pe tona pentru hartie si 150 E pe tona plasticul.

Ce se intampla daca deja preia gunoiul sortat

Cantitatea si calitatea materialelor va fi mai mare fata de acum. Asta pentru ca vor fi doar acelasi tip de material intr-o masina. Ar trebui sa vina sa colecteze cu masini separate sau cu aceiasi masina dar cu compartimente separate.

Materialele deja sortate ii scuteste de munca manuala pe care o fac acum. De asemenea, ei vor preda mai putin gunoi la groapa si vor plati mai putin. Pe de alta parte vor avea venituri mai mari din materialele reciclate pentru ca vor fi mai de calitate si in cantitate mai mare decat acum.

Asta in conditiile in care, daca se organizeaza foarte bine, nu au costuri mai mari decat acum. Deci, pentru ei incasari mai mari, costuri mai mici rezulta profit mai mare. Pentru noi care va fi beneficiul?

Ar trebui ca profitul ala sa vina si la noi prin reduceti de pret la gunoiul sortat fata de cel nesortat. Daca nu vine cu reduceri cineva isi va baga multi bani in buzunar.

Cateva concluzii

Colectarea selectiva e buna pentru mediu si e buna pentru economie. Se pare insa ca oamenii nu fac ceva decat daca primesc recompense sau sunt fortati.

Cum in Romania guvernantii stiu doar partea cu fortatul probabil ca asa se va intampla asa. Asta inseamna ca firmele de slaubritate isi vor umple buzunarele. Uite o noua oportunitate pentru politicienii romani de a face bani nemunciti.

Daca ti-a placut articolul teinvit sa-l citesti si pe urmatorul: Economia circulara

Lasă un comentariu