Combustibilul biodiesel ridica pretul la alimente

Se zice ca biodiesel este un combustibil mai curat care poate inlocui motorina. Subiecte focus in articol:

  • de ce biodieselul va ridica pretul la alimente
  • ce se poate face

De ce combustibilul biodiesel va ridica preturile la alimente

Nu e asa cum va asteptati sa stiti! Adica nu din cauza pretului mai mare al combustibilului biodiesel. Nu, nu asta e cauza!

De fapt pretul la biodiesel este la fel cu cel al motorinei, dar daca va fi produs la scara mai larga e posibil sa scada. El are si niste avntaje fata de motorina. Unul dintre cele mai mari avantaje este ca orice tara il poate obitine. Asta inseamna ca nu mai e o mana de oameni care controleaza productia si care poate manipula economia in directia in care doresc ei.

in felul asta se poate obtine o independenta energetica a tarilor. la momentul actual tarile si guvernele nu au independenta energetica pentur ca doar unele state au rezerve de petrol. dele state sunt organizate in carteluri care reduc sau maresc productia de petrol cum vor ele sau la comanda. Pretul scade sau creste in functie de cum aceste state scad sau maresc productia de petrol.

la biodiesel e alta poveste. Pretul la alimente se va mari pentru ca vor fi mai putine terenuri care se vor cultiva cu alte plante decat rapita. Biodieselul de obtine din ulei de rapita, preponderent. Pentru a-l putea obtine trebuie sa cultivi planta. Asta inseamna ca e nevoie sa folosesti suprafete de teren care acum erau cultivate cu plante care asigura alimentatia. eja se discuta despre o scadere a productiei de grau pe fondul inlocuirii suprafetelor cultivate cu grau cu rapita. Mai e o problema: rapita e o planta care odat cultivata seaca pammantul de resurse, iar pentru a cultiva altceva dupa cultura de rapita e necesar ca pamantul sa isi revina 2-3 ani.

Ce se poate face

In cazul rapitei si a biodieselului obtinut din rapita nu prea exista solutii. Dar exista solutia sa se treaca complet de la combustibili fosili la combustibili nefosili. De exemplu energia electrica sau hidrogenul. Acestea au avantajul ca sunt nepoluante si nu genereaza reziduuri. Trecerea asta nu va fi asa rapida si e posibil sa dureze 1-2 generatii pana sa se intample. Important este ca se fac pasi si chiar daca biodieselul va fi o perioada de tranzitie lucrurile se vor regla in viitor.

Daca ti-a placut articolul te invit sa il citesti si pe urmatorul: Amazon ataca piata cu delivery partner

Lasă un comentariu