Costuri combustibil electric vs motorina

In articolul asta o sa facem o discutie despre pretul la combustibil electric vs preturi motorina si o sa vedeti ca nu iesim prea bine. Ca lucrurile sa fie corecte o sa comparam costurile la statiile publice platite pentru combustibil electric. Comparatia e corecta pentru ca nu toti pot avea panouri solare sa-si produca singuri energia (iar astea inseamna alte investitii). Pe masura ce sa mareste numarul de masini electrice statiile gratis nu vor mai fi disponibile.

Cata costa combustibilul electric vs motorina.

O sa iau o masina care are un acumulator de 80KW si o masina pe motorina cu motor de 2 litri. Masina pe motorina are un rezervor de 50 de litri si parcuge cu un plin intre 1000 si 1200 de km. Asta e in functie de cum merge soferul.

Masina electrica face in mod normal intre 350 si 400 de km. La fel, in functie de cum merge soferul si de alte conditii meteo.

Combustibilul electric costa la o satie publica 1,7 ron x 80kW (capacitatea maxima a acumulatorului) 136 de ron pe 400 de km (punem autonomia maxima reala). Rezulta un cost real pe km de 0.36 de ron. Asta e doar costul combustibilului, adica a energiei electrice.

La masina diesel te va costa un plin 250 de Ron si vei face 1000 de km (punem valoare minima in cazul asta). Rezulta un cost pe km de 0.25 Ron/km. Asta inseamna un cost cu 44% mai mare la masina electrica decat la motorina.

Concluzie

Masina electrica este scumpa in exploatare, asta deoarece combustibilul reprezinta cel mai mare cost pe durata de viata a masinii. Masinile electrice au si preturi de achizitie considerabil mai mari decat masinile pe motorina. O masina Tesla model 3 costa aprox 55.000 de euro la achizitie pe cand un audi A4 costa in jur de 50.000. Asta daca comparam cu Audi, dar daca comparma cu VW, Skoda, Honda sau alte marci diferenta e mult mai mare.

Concluzia o trageti singuri si trebuie adaugat la asta si timpul cat astepti la incarcare.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Cum isi rezolva altii problemele cu transportul in orase

Un comentariu la „Costuri combustibil electric vs motorina”

Lasă un comentariu