Cum e cu masinile retro

Masinile retro iti provoaca nostalgie cand le vezi, iar unele dintre ele sunt chiar misto. Subiecte focus in articol:

  • cum e cu masinile retro
  • e bine sa detii o astfel de masina

Cum e cu masinile retro

Masinile retro sunt, din punctul meu de vedere, o farama de istorie si cartea mare de istorie a tehnicii. Cand le vezi pe strada le admiri si te intrebi cum ar fi sa ai una din aia. Rau ar fi, iti raspund eu, daca tu nu stii raspunsul.

Exceptand faptul ca se uita toata lumea la tine cand iesi cu o astfel de masina pe strada altfel de beneficii nu preaa ai. Bine, asta daca nu cosideram si gadilatul orgoliului un beneficiu. O astfel demasina e greu de condus, consuma mult si e greu de intretinut. Daca o tii in garaj doar pentru parada va trebui sa o restaurezi. De fapt in cam toate situatiile trebuie sa o restaurezi. Restaurarea cu piese originale e scummpa si greu de realizat. Iar restaurarea nu e deloc o sarcina usoara sau ieftina. Uneori dureaza ani de zile sa restaurezi o astfel de masina. Ca sa conduci o astfel de masina e, de asemeena greu si incomaod pentru o persoana obisnuita cu masinile din ziua de azi.

De obicei masinile mai vechi de 30 de ani nu preau au servodirectie si nici servofrana. Iar directia nu e asa de precisa ca la masinile din ziua de azi. Si nici franele nu frneaza asa bine ca in zilele noastre. Inainte de a te urca intr-o astfel de masina ar fi bine sa incerci sa intelgi cum functioneaza si care sunt limitarile ei. Nu vrei avea airbag, asr, esp sau alte sitemele elctronice de control. Nu vei avea nici-un computer pe masina, exceptand telefonul mobil sau laptopul care e in geanta. Extrem de multe masini nu aveau aer conditionat acum 30-40 de ani, iar racorirea se facea prin deschiderea geamului. Cu toate astea erau gandite sa nu te “traga curentul” cand o conduceai.

E bine sa detii o astfel de masina

Da, e bine doar daca iti place sa muncesti si sa surubaresti in fiecare weekend. Masinile astea necesita atentie si revizii mult mai dese decat necesita masinile actuale. Iar daca iesi la o plimbare cu ea e bine sa te astepti la surprize. Adica te poate lasa in mijlocul campului si sa nu mai porneasca. Daca te pricepi un pic la masini probabil ca o vei repeara si vei putea merge mai departe. Dar la masinile astea nu poti pleca fara trusa de scule dupa tine.

Financiar nu e prea bine pentru ca inghite o gramada de bani pe restaurare, reparatii si intretinere. De asemenea, consuma mult mai mult combustibil decat masinile actuale. Dar daca iti place e ok sa ai o astfel de pasiune pentur masinile retro

Dac ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Faruri led vs Xenon vs halogen

Lasă un comentariu