Cum functioneaza diferentialul torsen

Daca vrei sa stii cum functioneaza diferentialul torsen am sa-ti explic in acest articol. Subiecte focus in articol:

  • cum functioneaza diferentialul torsen
  • ce alte diferentiale exista

Cum functioneaza diferentialul torsen

Inainte de a vedea cum functioneaza diferentialul torsen ar fi bine sa intelegem de ce avem nevoie de diferential. Si, de asemenea, sa intelegem de ce avem nevoie de diferentiale de tip torsen.

Diferentialul ajuta la deplasarea masinilor in viraje permitand rotilor motrice sa aiba viteze diferite. In viraj roata de pe interiroul virajului trebuie sa aiba viteza mai mica decat roata de pe exteriorul virajului.

La deplasarea in linie drepata diferentialul nu este necesar, rotile putand avea aceiasi viteza. Exista insa situatii in care ai vrea ca diferentialul sa fie blocat. Asta inseaman ca forta de tractiune sa se transmita la ambele roti. Dezavantajul major al diferentialului este ca atunci cand o roata e pe o suprafata “aluneoasa”, iar cealalta pe o suprafata nealunecoasa masina nu se mai poate deplasa.

Aici intervine diferentialul torsen. Diferentialul torsen este un diferential cu blocare automata (autoblocante). Adica, e in asa fel construit incat atunci cand “simte” ca o roata pierde aderenta se blocheaza transmite in mod egal cuplul la roti.

Asta ajuta masinie sa depaseasca zonele “cu probleme”. Astel de diferentiale sunt montate, de obicei, pe masinile off-road. Dar incepem sa le gasim din ce in ce mai mult pe masinile sport sau pe limuzine de lux.

Aveti mai jos un film in care o animatie va arata cum functioneaza un astfel de diferential destept.

diferentialul torsen

Ce alte diferentiale exista

Diferentialele sunt cu blocare manuala sau autoblocante. Cele cu blocare manuala sunt cu comanda electrica sau pneumatica. Adica ai un buton pe bord care comanda blocarea diferentialului.

Cele autoblocante sunt: macanice si viscocuplaje. La masinile comerciale, turisme sau SUV-uri, se folosesc mult cele de tip torsen sau vascocuplajele. La vehiculele militare si masinile grele se folosesc diferentiale autoblocante cu craboti. O sa va explic in alte articole despre ele.

Daca ti-a placut articolul te incit sa-l citesti si pe urmatorul: Renault Magane RS vs Honda Civic Type R

Un comentariu la „Cum functioneaza diferentialul torsen”

Lasă un comentariu