Cum functioneaza turela unui tanc

In acest articol o sa va aexplic cum functioneaza turela unui tanc si de ce e asta interesant. Subiecte focus in articol:

  • cum functioneaza turela unui tanc
  • ce alte chestii interesante mai sunt la tancuri

Cum functioneaza turela unui tanc

Pentru inceput trebuie sa va spun ca exista tancuri cu turela si tancuri fara turela. Turela e acea cupola fixata pe tanc in care a prinsa teava tunului. Singurul de acest fel pe care il stiu eu este tancul suedez. Toate celelate au turela. Turela ii permite tunului instalat pe tanc sa se roteasca in plan orizontal si sa se miste in plan vertical.

Sunt necesare aceste miscari pentru ca tancul sa poata trage in tinte inamice. Acum sa revenim la tancul suedez care nu are turela. Tancul suedez tinteste prin virare in plan orizontal si prin suspensii in plan vertical.

Turela tancului are rolul si de a permite tevii tunului sa stea fixata pe tinta indiferent de terenul pe care se deplaseaza tancul. Trebuie sa va ganditi ca tancul se deplaseaza preponderent pe teren accidentat. Tancul trebuia sa poata fixa tinta si sa traga in orice conditii.

Fixarea tavii tunului pe tinta se realizeaza prin 2 motoare si dispozitive giroscopice. Motoarele asigura miscarea tevii pe verticala si orizontala, iar dispozitivele giroscopice sa pasteze teava pe tinta. Bineinteles ca toate astea sunt asistate de computere mai performante sau mai putin performante.

Computerele la tancuri sunt o problema si de aceea se evita a se folosi. De fapt tot ce inseamna semiconductor reprezinta o problema. Asta pentru ca tancul trebuie sa reziste atacurilor cu bombe atomice. Iar semiconductorii au probleme cu unda electromagnetica extrem de puternica generata de explozia nucleara. Protejarea semiconductorilor pe tancuri este necesara daca se folosesc.

Ce alte chestii interesante mai sunt la tancuri

Tancurile sunt niste masinarii speciale construite sa reziste in conditii foarte vitrege. De exemplu au motoare care functioneaza cu orice fel de combustibil: benzina, gazolina, motorina, pacura etc. Asta pentru ca pe timp de razboi tancul trebuie sa mearga. In orice conditii.

De asemenea motoarele nu au demaror pentur pornire ci pornesc printr-un sistem de pornire cu aer comprimat. Ramaneti aproape pentru ca am sa va mai spun chestii interesante despre tancuri.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Diferenta dinte bhp si hp

2 comentarii la „Cum functioneaza turela unui tanc”

Lasă un comentariu