Cum iti dai seama care e consumul real la masina

In articolul asta vreau sa te invat cum sa-ti dai seama care e consumul real la masina. Subiecte focus in articol:

  • cum iti dai seama care e consumul real la masina
  • cum te ajuta metoda pe care ti-o indic eu aici

Cum iti dai seama care e consumul real la masina

Am vrut mai demult sa scriu artiolul acesta, dar am tot uitat de el. Atunci cand mergeti sa cumparatio masina aveti mai multe informatii despre consumul masinii.

De ce e important consumul masinii? Din punctul meu de vedere consumul este cel mai important parametru. Asta pentru ca pe durata de viata a masinii consumul reprezinta cea mai mare cheltuiala pentru o masina.

Daca faci in jur de 2000 de km pe luna, asta inseamna o medie de 20.000 de km pe an. In 10 ani se aduna 200.000 de km. Cu un consum de 5 litri la 100 de km, asta inseamna aproximativ 12.000 de euro pe 10 ani.

Celelate costuri cumulate nu sunt atat de mari. De exemplu, mentenanata masinii ar putea ajunge e la 3000-5000 de euro.

Cum iti dai seama care e consumul real al masinii?

Cand te duci sa cumperi masina noua ai doar informatiile de la producator. Adica datele pe care ti le da producatorul. Datele astea, asa cum stim toti, sunt mai mult sau mai putin reale. Asta pentru ca la vanzarea masinii dealerul vrea sa afiseze cifre cat mai mici.

O alta sursa de informatii despre consum sunt prietenii, asta daca ai prieteni care au o astfel de masina. Fiecare dintre surse are, insa, o rata de credibilitate mai mica sau mai mare.

Mai sunt alte 2 surse de informatii pe care producatorul ti le da, dar pe care tu nu le iei in calcul. Una dintre cele mai relevante informatii o reprezinta noxele. Informatiile despre CO2 iti dau date mult mai reale despre consum. De exemplu: o masina care are sub 100g/km va consuma sub 4 litri/100km. Pe la 110-115g/km va consuma in jur de 5, masinile cu 130 g/km vor consuma intre 6 si 6.5 litri. Ma refer aici la consumul extraurbam. SI nu conteaza daca masina e diesel sau benzina.

O alta sursa de informatii despre consumul real la masina este capacitatea rezervorului. Trebuie sa luati in calcul ca producatorii vor sa asigure o autonomie minima de 700 km pentru o masina. Asta cu mici exceptii, la masinile de capacitati foarte mici. La un rezervor de 35 de litri inseamna ca masina va consuma in jur de 5 litri/100 km. Nu e o informatie extrem de exacta dar cand aveti dubii uitati-va si la asta.

Cum te ajuta metoda pe care ti-am indicat-o aici

Cel mai bine e sa iei masina la test drive si sa mergi cu ea ca sa vezi cat consuma in stilul tau de mers. Iar pentru asta ii faci plinul pana in buza rezervorului, faci 100-150 de km si ii faci din nou plinul. Foarte multi producatori nu iti ofera insa posibilitatea asta.

In cazul asta cu cat ai mai multe informatii cu atat iti poti da seama de consumul real la o masina. De asta informatiile pe care ti le-am dat aici iti vor fi de un real folos cand o saa legi o masina.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Cum functioneaza SRS -airbag

Lasă un comentariu