Cum se fura masinile in zilele noastre – keyless

Cred ca ai auzit de sistemul keyless , adica acel sistem care iti permite sa intri in masina avand doar cheia asupra ta. Tot mai multi producatori il implementeaza. Subiecte focus in articol:

  • Cum se fura masinile azi folosind sistemul keyless
  • Cum te poti proteja

Cum se fura masinile azi folosind sistemul keyless.

Sistemul keyless este acel sistem prin care poti deschide masina avand cheia asupra ta. La unele masini se deschide apasand un buton de pe usa, la altele introducand mana intra nanerul usii si caroserie.

Sistemul asta reprezinta cacaiul lui Ahile pentru foarte multe masini moderne. Se va explic de ce si cum.

Cheia are un transmitaotr radio care transmite aproape permanent. Masina are un receptor care receptioneaza acele semnale. Semnalul tranmis de cheie este de mica intensitate pentur a putea fi receptionat doar de la distanta mica. Adica, cand persoana se afla la distanta mica de masina.

Cheia transmite catre masina un semnal de recunoastere si abia atunci masina se deschide. La masinile de generatie mai veche usa se deschide apasand un buton de pe telecomanda. In momentul ala, la fel ca la sistemul keyless masina transmite un cod de identificare si masina se deschide. Diferenta este ca cheia nu emite tot timpul ci doar cand apesi tu pe buton. La ambele sisteme codurile transmise se schimba aleator astfel incat chiar daca sunt interceptate sa nu poata fi folosite.

La sistemul cu buton pe cheie aparatura de interceptare si decodare era sofisticata si scumpa si chiar daca interceptai codurile si semnalul era foarte posibil sa nu reusesti sa deschizi masina.

De ce sistemul keyless e mai usor de spart

La sistemul keyless, dataorita faptului ca cheia transmite in permanenta sunt neceare doar niste amplificatoare de semnal. Adica hotul sta in apropierea cheii ii amplifica semnalul si il transmite nemodificat mai departe la un altul care sta langa masina cu un alt amplificator de semnal.

Aparatura e chiar ieftina si mult mai usor de procurat. Cand poate hotul sta langa cheie? Pai cand esti la restaurant, dar acolo e posibil sa intercepteze si alte semnale de la alte chei. Cel mai sigur e cand esti acasa la tine la bloc. Langa usa de la intrare cu un astfel de aparat se poate receptiona semnalul clar. Apoi il transmite unui alt hot care sta langa masina. Dupa ce a adeschis masina si a intrat in ea o perneste pe acelasi sistem si pleaca cu ea foarte usor.

Cum te poti proteja

Una dintre metode este sa dezactivezi sistemul. Asta inseamna sa te duci la dealer sa-ti dezactiveze din computer sistemul, dar inseamna ca ai dat banii degeaba pe el. A doua metoda e sa blochezi cheia sa mai transmita cand nu ai nevoie de ea. De exemplu cand esti in casa sau la restaurant. Asta inseamna sa bagi cheia intr-o folie de aluminiu sau intr-un portofel prevazut cu o folie de aluminiu in captuseala.

Folia actioneaza ca o cusca Faraday blocand semnalul radio, in acest fel nu va mai putea fi interceptt si amplificat.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Cum functioneaza diferentialul Torsen

Un comentariu la „Cum se fura masinile in zilele noastre – keyless”

Lasă un comentariu