Cum se masoara ROI-ul la un RPA

Cand discutam de RPA discutam de eficienta, de asta trebuie sa discutam despre cum se masoara ROI-ul la un RPA. Asta inseamna ca tu dai niste bani pe solutie si trebuie sa obtii mai mult in loc. Subiecte focus in articol:

  • cum se masoara ROI-ul unui RPA
  • masoara cineva ROI-ul asta

Cum se masoara ROI-ul unui RPA

Mai intai sa clarificam ce inseamna ROI ca sa fie clar pentur toata lumea si apoi sa vedem cum se masoara ROI-ul la un RPA. RPA inseamna Robot process automation. ROi insemna return of investement, adica reintoarcerea capitalului investit. Asta inseamna ca daca investesti in ceva iti faci niste calcule ca sa vezi cam in cat timp se reintoarce acel capital la tine. Aici discutam de capitalul intial plus un randament. Sau nu, depinde cu cine discuti!

In cazul unui RPA atat producatorii cat si companiile care il utilizeaza fac calcule de ROI. Producatorii fac astfel de calcule ca sa vada cati bani pot cere pe produs. Companiile fac astfel de calcule ca sa vada daca ceea ce li se cere sa plateasca e eficient sau nu. Hai sa vedem cum se poate calcula.

Un RPA vine sa eficientizeze munca oamenilor. In principiu aici nu prea ai cum sa calculezi asta in bani decat daca calculezi pe total volum de munca raportat la eficienta pe om si rezulta cati oameni ai nevoie pentru a face un proces. Cand introduci un RPA faci acelasi calcul si vezi de cati oameni ai nevoie pentru proces. Adica mai putini oameni. DIferenta de oameni in procesul fara RPA vs in procesul cu RPA inseamna o suma de bani. Trasformarea se face prin salariul mediu al unui om care efectueaza procesul.

De exemplu: la un proces fara RPA ai nevoie de 5 oameni. La acelasi proces cu RPA ai nevoie de 3 oameni. inseamna ca 2 oameni sunt ROI-ul. Salariul mediu net al unui om care face eacel proces e de 2000 de Ron de exemplu. Cu tot cu taxe inseamna 3400 cost firma. 2 oameni inseamna 6800 de Ron pe luna.

Masoara cineva ROI-ul unui RPA

Da, toata lumea. La nivel de management, daca nu faci asta e naspa. Nu vei avea niciodata cifrele ca sa poti lua decizia daca e ok sa introduci un RPA sau nu.

In felul asta se masoara ROI-ul unui RPA chiar daca tu ca angajat esti constient de asta sau nu. De fapt, metoda se poate extinde la orice sistem software pe care doresti sa-l implementezi in companie.

Daca ti-a placut articolul t einvit sa-l citesti si pe urmatorul: Vigneta oxigen

2 comentarii la „Cum se masoara ROI-ul la un RPA”

Lasă un comentariu