Cum se sting incendiile la masinile electrice

Pompierii se confrunta cu o noua provocare: incendiile la masinile electrice. Datorita acumulatorilor pe Li in cazul unui accident masinile electrice au tendinta de a lua foc mult mai rapid decat cele cu motor termic. In articolul acesta ne vom focusa pe urmatoarele:

  • Cum sa actionezi in cazul unui accident urmat de incendiu la o masina
  • cu ce stingi un incendiu la o masina electrica

Cum sa actionezi in cazul unui accident urmat de incendiu la o masina

Asa cum ziceam mai sus incendiile la masinile electrice apar mult mai frecvent decat la cele cu motor clasic. Asta e oarecum normal pentru ca la masinile clasice am avut 100 de ani sa rezolvam probleme la ele, iar la masinile electrice doar vreo 10. Diferenta e uriasa si de aceea problemele masinilor electrice nu au avut timp sa se rezolve si nici sa apara.

Primul pas in caz de accident este sa anunti autoritatile la numarul de urgenta 112. Autoritatile iti vor cere niste detalii pe care e bine sa le dai cat mai corect posibil. In functie de detaliile astea ei stiu cum sa actioneze mai departe. Detaliile sunt importante pentru ca ei evalueaza rapid ce sa trimita la fata locului. Ca sa-ti dai seama pot trimite o amublanta, 10 ambulante, pompieri, echipe de descarcerare etc. Trebuie sa te gandesti ca echipele de descarcreare de exemplu sunt in numar limitat, ca si ambulantele. Daca sunt trimisi fara motiv in alta parte cineva isi poate peirde viata.

Al doilea pas este sa incerci sa eviti sa se mai produca alte accidente din cauza asta, adica trebuie marcat locul. De obicei asta se face cu triughiurile reflectorizante. Daca a izbucnit un incendiu e recomandat sa folosesti stingatorul cu spuma pentru a stinge sau limita incendiul. Atentie, apa nu e recomandata mai ales in cazul masinilor electrice sau hubride. Acestea au acumulatori cu Li care reactioneaza violent in contact cu apa si te poti electrocuta tu sau pasagerii masinii.

Al treilea pas este sa incerci sa ajuti victimele in masura in care asta e posibil. Pasul asta se poate face inaintea stingerii incendiul sau dupa, in functie de evaluarea de la fata locului. Aici trebuie mare grija pentru ca victimele e posibil sa aiba leziuni care prin miscare sa le agraveze starea. De obicei pasul asta e bine sa fie facut de specialisti.

Cu ce stingi un incendiu la o masina electrica

La masina electrica apa nu este prea recomandata a fi folosita de catre neprofesionisti. Acumulatorii cu Li reactioneaza violent cu apa, iar pe langa asta exista riscul de electrocutare. De acea, se recomanda, pentru a stinge incendiile la o masina electrica, substantele chimice (stingatorul cu spuma din datoarea masinii e util).

La masinile clasice focul incepe, cel mai probabil, din compartimentul motor. La masinile electrice, datorita faptului ca acumulatorii sunt sub scaune pericolul este mult mai mare. De obicei focul incepe de la acumulatori, iar in cazul asta pasagerii sunt in pericol mai mare decat la masinile clasice.

In filmul de mai jos o sa vedeti cum pompierii sting un incendiu la o masina electrica cu multa, multa apa. Nu uitati insa ca ei sunt profesionisti si pot face asta fara a risca sa se electocuteze. Se apreciaza ca o masina electrica poate fi stinsa cu de 5 ori mai multa apa decat una clasica.

Aveti aici filmul:

https://www.youtube.com/watch?v=S8YGfU4ZFWY

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Tesla model S ia foc singura

3 comentarii la „Cum se sting incendiile la masinile electrice”

Lasă un comentariu