Cum vad eu ca va evolua logistica

Atunci cand discutam de logistica discutam de toate aspectele ei nu numai de depozitare, adica discutam de transport, distributie si depozitare. Uneori e bine sa legam si achizitiile de chestia asta numita logistica pentri ca achizitiile ne afecteaza in bine sau rau viata logistica.

Din punctul meu de vedere logistica va fi cat mai mult autonoma. Asta e ceea ce se va intampla in viitor. In viitorul nu prea apropiat, dar se va intampla. Pentru ca toate automatizarile trebuie sa fie adoptate intai de cei mari, de jucatorii mari din piata, pentru ca apoi sa i se reduca pretul si sa poate fi adopatat si de cei mici. Romania e pe la coada adoptatorilor, ca sa zic asa. Explicatia este aceea ca inca salariile sunt mici in logistica in Romania si nu poti amortiza doar din salarii adoptarea unor automatizari care costa foarte multi bani acum. Nici chiar unele multinationale nu isi permit asta.

Cu toate astea aud in jurul meu, cand merg pe la fime ca au probleme cu oamenii. Problemele astea nu sunt generate neaparat de oameni ci de ecosistemul om-angajator.

Cum va evolua logistica si cand va fi complet automatizata

Sunt companii care au mare parte din logistica automatizata. Si acum, daca ai bani si vrei, se poate automatiza complet logistica. Nu in toate industriile, dar in unele da. Exista sisteme automate de descaracare a masinilor si de incarcare a lor. Exista masini autonome, nu sunt inca camioane, deci aici vom mai avea de asteptat. De fapt sunt, dar nu circula pe strazi, inca.

Exita sisteme de picking automat, daca ar fi sa mergem mai departe in depozit. Exista stivuitoare automate care pot face putaway sau replanisment de marfa. Deci, practic tehnologia exista si se poate implementa partial sau total. Cu toate astea avem inca o problema de costuri si de scalabilitate, as zice eu. De ce? Pentru ca sistemele automate te ajuta cand cresti, le poti scala relativ usor. Dar te incurca al dracului cand scazi.

Am scris un artiol pe blog inca de anul trecut si il poti citi aici: https://logistic-specialist.ro/depozitele-automatizate-te-lasa-sa-cresti-dar-te-omoara-cand-descresti/

Problemele se vor rezolva pe masura ce timpul va trece, iar logistica se va aautomatiza din ce in ce mai mult. Nu in Romania, pentru ca in Romania suntem inca la faza de adoptie a solutiilor WMS si TMS. Trebuie sa trecem de faza asta si vom vedea ce va mai fii.

Daca vrei sa-ti optimizezic costurile si procesele logistice te sfatuiesc sa iti arunci un ochi aici: https://logistic-specialist.com/servicii-de-consultanta/

Lasă un comentariu