Cum verifici daca un sistem functioneaza

Orice sistem trebuie verificat daca functioneaza, mai ales daca in acest sistem trebuie sa lucreze impreuna mai multe departamente sau institutii. Subiecte focus in articol:

  • cum verifici daca un sistem functioneaza
  • ce se intampla daca nu faci verificarile

Cum verifici daca un sistem functioneaza

Un sistem in care trebuie sa aduci sa lucreze impreuna oameni din mai multe departamente sau institutii este un sistem complex. Foarte compex as spune si cu angrenaje care trebuiesc facute sa mearga impreuna.

Daca sistemul nu e verificat periodic sa vezi daca functioneaza atunci cand e nevoie de el si e pus sub presiune sistemul va ceda. Functionarea defectuoasa a sistemului reprezinta tot o cedare a lui. Vorbesc aici despre orice fel de sistem, despre sisteme tehnice sau sisteme formate din oameni. In cazul in care sistemul este unul care poate pune in pericol sanatatea si viata unui om atunci verificarea trebuie sa fie si mai complexa.

Va spun toate astea pentru ca in cazul crimelor de la Caracal se vede de la o posta ca sistemul nu a fost verificat niciodata. Asta inseamna o simulare facuta de sefi cu o situatie reala. Asta inseamna ca un sef sa dea telefon ca a fost rapit si sa vada in cat timp il gaseste sistemul (totul facut centralizat si in cadrul unui plan).

Iar cineva sa urmareasca si sa verifice toate miscarile pe care sistemul le-a facut pentru a descoperi disfunctionalitatile. Si apoi astea sa fie remediate. Cu termene, planuri tot ce trebuie. Ca sa verifici daca au fost remediate mai faci niste simulari.

Verificarile se fac complet , adica fara sa faci asumptii. De exemplu: fara sa faci asumtii ca politistul stie sa lucreze cu harta si ca stie sa citeasca o harta. Verifici asta punandu-l sa faca la birou si pe teren. Si asta e doar un exemplu.

Ce se intampla daca nu faci verificarile astea

Daca nu faci verificarile astea o sa stai in birou si vei crede ca sistemul functioneaza. Si, la un moment dat, sistemul o sa ti-o traga. Rau de tot! Pentru ca sistemul are un caracter infect si se razbuna. Intotdeauna!

De la premiza asta trebuie sa pleci. Problema este ca astfel de lucruri nu se fac in Romania. Nu se fac pentru ca sefii sunt incompetenti sau nu vor. Iar acei sefi incompetenti au alti sefi care se fac ca nu vad ca ei sunt incopetenti. Iar in final ajung sa moara oameni. Si toti se intreaba cum de s-a ajuns aici. Cam asta se intampla cand nu verifici si nu controlezi sistemul.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Ce sa faci cand iei masina la ocazie

2 comentarii la „Cum verifici daca un sistem functioneaza”

Lasă un comentariu